KËSHILLAT E EKSPERTËVE PËR T’U ÇLODHUR DHE PËR TË FJETUR

KËSHILLAT E EKSPERTËVE PËR T’U ÇLODHUR DHE PËR TË FJETUR

Për shumë njerëz, është e vështirë të çlodhen, të shkëputen nga priza dhe në fund të bien në gjumë. Mund të jetë për shkak të stresit ose një mendje tepër aktive. Por sido që të jetë, paaftësia për të rënë në gjumë mund të dobësojë sistemin tonë imunitar, të rrisë stresin dhe gjithashtu të sfidojë aftësitë tona njohëse, duke përfshirë vendimmarrjen, saktësinë dhe shumë më tepër. Pra, nëse keni probleme me gjumin, vazhdoni të lexoni për këshilla të provuara për t’ju ndihmuar të relaksoheni dhe të mbyllni sytë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, zyrtarët ushtarakë njohën një problem serioz me pilotët e tyre. Për shkak të sasisë së pabesueshme të stresit dhe presionit që ndjenin, ata po bënin gabime fatale. Pra, ata i dhanë Naval Ensign, Bud Winter, detyrën shumë të rëndësishme: të krijonin një metodë shkencore për të ndihmuar pilotët e tyre të relaksohen.

Një nga teknikat e shumta që Winter zhvilloi ishte aftësia për të “fjetur dy minuta në çdo kohë, ditë apo natë”. Tingëllon mjaft mirë, apo jo? Këtu janë këshillat e tij për t’u çlodhur dhe për të fjetur.

Relaksohuni fizikisht

Për të relaksuar trupin fizik, Winter sugjeron atë që ne tani do t’i referoheshim si skanim i trupit. Kjo do tëthotë, filloni me kokën tuaj dhe punoni për të relaksuar ballin, sytë, fytyrën, nofullën tuaj, deri te këmbët tuaja.

Gjatë gjithë skanimit të trupit nga koka te këmbët, Winter kujton marrjen e frymëmarrjes thellë për të ndihmuar në çlirimin e çdo tensioni fizik shtesë. Pasi të jeni në një gjendje fizikisht të qetë dhe të relaksuar, mund ta ktheni fokusin në mendjen tuaj.

Relaksohuni mendërisht

Sipas Winter, kur “të pastroni mendjen nga çdo mendim aktiv për vetëm dhjetë sekonda, do të jeni në gjumë”.

Ai në mënyrë specifike i këshilloi njerëzit që të mos e imagjinojnë veten duke lëvizur. Kjo mund të aktivizojë trurin dhe të forcojë muskujt që po përdorni në imagjinatën tuaj. Pra, si mund ta qetësoni mendjen tuaj?

Imagjinoni një ditë pranvere, të kompletuar me një qiell blu, retë lundruese, një erë të ngrohtë, bar të gjelbër të butë

Imagjinoni se jeni duke pushuar thellë brenda një hapësire të errët prej kadifeje.

Jini në momentin e tanishëm dhe largoni mendimet aktive. Ai sugjeroi t’i thoni vetes: “Mos mendo…mos mendo”, por ndoshta rezistimi i diçkaje mund ta bëjë më të vështirë shmangien e saj. Pra,përqendrohuni vetëm në frymën tuaj për të hequr mendimet aktive nga mendja juaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.