MAKTHET E SHPESHTA NË GJUMË JANË SHENJË E HERSHME E DEMENCËS, TË THEKSUARA MË SHUMË TE GRATË-THONË STUDIMET

MAKTHET E SHPESHTA NË GJUMË JANË SHENJË E HERSHME E DEMENCËS, TË THEKSUARA MË SHUMË TE GRATË-THONË STUDIMET

Pjesa më e madhe e jetës sonë kalohet në gjumë dhe një pjesë e madhe e asaj kohe kalon duke ëndërruar. Derisa shumica prej nesh mendojnë shumë pak për pjesën e ëndrrave kanë një domethënie në vete ato. Pjesa dërmuese e jetës tonë kalon në një gjendje ëndrrash edhe nëse nuk mbajmë mend se cilat ishin ato apo çka ëndërruam. Pavarësisht se sa shumë ëndërrojmë, ne do të dimë shumë pak se për çfarë janë në të vërtetë ëndrrat tona, si i krijon truri ynë dhe çfarë kuptimi kanë për shëndetin tonë. Megjithatë, një studim i fundit i botuar në revistën ClinicalMedicine ka hedhur pak dritë mbi të paktën disa detaje që lidhen me ëndërrimin dhe çfarë do të thotë për shëndetin e trurit tonë.

Një pikë kryesore nga studimi është se të kesh makthe të shpeshta në moshën e mesme është një shenjë e hershme e demencës. Për studimin u analizuan të dhënat e mbi 600 personave të moshës 35-64 vjeç. Në fillim të studimit, pjesëmarrësit ishin të gjithë pa demencë. Pjesëmarrësit u ndoqën mesatarisht për nëntë vjet. Atyre iu kërkua të plotësonin sondazhet dhe në anketa përfshihej një pyetësor që pyeste nëse përjetonin apo jo ankthe dhe sa shpesh paraqiteshin ato. Të dhënat më pas u analizuan për të parë nëse një frekuencë më e lartë e maktheve në fillim do të çonte në një rënie të mëvonshme njohëse.

Ata që përjetonin makthe çdo javë kishin shumë më shumë gjasa të përjetonin rënie njohëse gjatë dekadës së ardhshme sesa pjesëmarrësit e tjerë. Lidhja midis maktheve dhe demencës së ardhshme ishte shumë më e dukshme tek gratë.

Çështja kryesore e studimit ishte se makthi rregullisht në moshën e mesme mund të jetë një shenjë e parë paralajmëruese e demencës. Një teori alternative e paraqitur nga autori i studimit është se ankthet mund të shkaktojnë edhe çmenduri. Megjithatë, ata pajtohen se natyra e studimit e bën të vështirë të dihet se cili ka më shumë gjasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.