RRETH NJË MILIARD NJERËZ NË 95 VENDE BESOJNË NË MAGJI

RRETH NJË MILIARD NJERËZ NË 95 VENDE BESOJNË NË MAGJI

Besimi në magji është i përhapur në mbarë botën, tregon një studim i ri global me më shumë se 140,000 njerëz, por ai ndryshon nga vendi në vend. Rezultatet treguan se rreth një miliard njerëz në 95 vende besojnë në magji, dhe tregohet se numri mund të jetë më i lartë.

Ndërsa pothuajse kudo ka njerëz që besojnë në ndonjë version të magjisë (rreth 40 përqind e të anketuarve u përgjigjën po), përfaqësimi lokal i besimeve ndryshon. Për shembull, në Suedi vetëm 9 për qind e pjesëmarrësve deklaruan se besojnë në magji, ndërsa në Tunizi madje 90 për qind u përgjigjën pozitivisht.

Një hartë që tregon përhapjen e njerëzve që besojnë në magji

Autori i studimit dhe ekonomisti Boris Gershman përpiloi një grup të dhënash nga anketat personale dhe telefonike të kryera midis 2008 dhe 2017 nga Qendra Kërkimore Pew dhe grupe të tjera profesionale. Sondazhet përfshinin pyetje rreth besimit dhe besimit në magji.

Gershman shkruan se të anketuarit u pyetën nëse besonin në “syrin e keq”, apo idenë se disa njerëz mund të bëjnë mallkime dhe magji që shkaktojnë gjëra të këqija për dikë.

Gershman zbuloi se 40% e të anketuarve globalisht thanë se besonin në përshkrimin e magjisë që u ishte ofruar.

Nëse zbatohet për popullsinë totale të vendeve të mbuluara, kjo do të përkthehej në rreth 1 miliard njerëz, shkruan ai.

Studimi tregoi se njerëzit që janë më të arsimuar dhe kanë siguri më të madhe ekonomike kanë më pak gjasa të besojnë në magji.

– Përfaqësimi i besimeve në magji lidhet sistematikisht me një numër të madh karakteristikash kulturore, institucionale, psikologjike dhe socio-ekonomike – thotë autori.

Përveç përmasave, studimi ka edhe kufizime, si mungesa e të dhënave nga Kina dhe India, dy vendet më të populluara në planet.

Besimi në gjëra të tilla ende çon në konflikt në disa vende, kështu që një kuptim më i mirë i tyre, si dhe konteksti i tyre shoqëror, mund të ndihmojë në mbrojtjen e grave të akuzuara për magji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.