SIMPTOMA MË E ANASHKALUAR E NARCISIZMIT-EKSPERTËT JU MËSOJNË SI TA DALLONI DHE TË BALLAFAQOHENI ME TË

SIMPTOMA MË E ANASHKALUAR E NARCISIZMIT-EKSPERTËT JU MËSOJNË SI TA DALLONI DHE TË BALLAFAQOHENI ME TË

Një tipar i burrave dhe grave me zakone narcisoide  i bën ata jashtëzakonisht të vështirë për t’u përballuar, qoftë si partner në punë ose si dikush me të cilin mund të jetoni në shtëpi.

Cili është vesi që shumica e njerëzve e anashkalojnë për narcisistët?

Ka shumë shenja të narcisizmit por shenja më e dukshme por e anashkaluar është mosdëgjimi i zakonshëm. Njerëzit narcisist priren të flasin shumë dhe shumë pak të dëgjojnë.

A keni folur ndonjëherë me dikë që i është përgjigjur çdo gjëje që keni thënë duke e hedhur poshtë atë?

Narcistët e lënë mënjanë, mohojnë ose përçmojnë atë që thonë të tjerët në vend që të dëgjojnë me të vërtetë.

Ka 2 sugjerime që e paraqesin këtë:

Fjala “por” fshin çdo gjë që keni thënë më parë – “Por një mënyrë më e mirë për ta parë atë është…”

Toni i zërit: Nëse përgjigja tingëllon e irrituar ose poshtëruese, ky është tingulli i mosgatishmërisë për të dëgjuar atë që është e vlefshme në atë që sapo thatë.

Njerëzit narcisist dëgjojnë fjalët por bllokojnë kuptimin dhe mesazhin e fjalëve që po dëgjojnë.

Cilat janë disa mënyra që ju ndihmojnë të përballeni në mënyrë më efektive me dëgjimin shpërfillës narcisist?

  1. Mos e merrni personalisht.

Nëse dikush që njihni flet me dëgjim minimal para së gjithash mos e merrni personalisht. Mohimi i  asaj që thoni si të gabuar ose të parëndësishme tregon më shumë për atë person sesa për ju. Ashtu siç nuk do ta merrnit personalisht aftësinë e kufizuar të dëgjimit të dikujt me dëmtime të pjesshme, kuptoni se shoku, kolegu ose i dashuri juaj narcisist ka një paaftësi të vërtetë.

  1. Përsëriteni atë që thatë.

Ashtu siç do të përsërisnit, ndoshta më me zë të lartë, kur përpiqeni t’i thoni një personi të shurdhër, gjeni mënyra për ta përsëritur me takt mesazhin që po përpiqeshit ta komunikonit me narcistin përballë jush.

Një formulë për të përsëritur me takt një koment që është lënë mënjanë është së pari të pajtoheni në mënyrë bashkëpunuese me atë që ka thënë narcisi. Pastaj përsërisni pikën tuaj të mëparshme. Kjo do të thotë bini dakord dhe më pas shtoni këndvështrimin tuaj.

Pse jemi të tërhequr nga njerëzit narcisist?

Narcistët fillimisht mund të duken shumë tërheqës. Shumë individë narcisistë janë të bukur, kanë një jetesë të mirë dhe janë argëtues kur janë përreth. Vajzat tërhiqen nga narcisistët djem sepse duken të fuqishëm, të veçantë dhe me vetëbesim. Djemtë tërhiqen nga narcisistët vajza që janë jashtëzakonisht të bukura ose tërheqëse seksualisht.

Vetëm kur narcisistët fillojnë të injorojnë shqetësimet e partnerit të tyre dhe të hedhin poshtë atë që thotë partneri i tyre, çrregullimi narcisist i dëgjimit bëhet një burim tensionesh në marrëdhënie.

Pse na mungojnë shenjat e mosdëgjimit narcisist në fillim të marrëdhënies?

Narcistët dëgjojnë njerëzit që duken më të fuqishëm ose që kanë diçka që duan. Pra, kur janë në ballafaqim dëgjojnë shumë mirë. Vetëm kur marrëdhënia ndihet e sigurt narcisistët relaksohen përsëri në stilin e tyre bazë të dëgjimit shpërfillës.

Çfarë mund të bëni nëse dikush me të cilin punoni ose e doni ka një model narcisist jo-dëgjues?

Nëse keni zgjedhur dikë me zakone narcisiste si partner jete ose duhet të merreni në punë në mënyrë të vazhdueshme me dikë që ka vështirësi t’ju dëgjojë, filloni duke e parë narcisizmin si një pengesë. Pavarësisht karizmës së tyre, narcisistët kanë një deficit të vërtetë dëgjimi.

Rritni vetëbesimin tuaj sepse do t’ju duhet të flisni në një mënyrë që të përcjellë një ndjenjë të brendshme të fuqisë personale. Dhe nga ky qëndrim i sigurt në vetvete, përdorni aftësitë e dialogut bashkëpunues. Tregoni se keni dëgjuar këndvështrimin e partnerit tuaj dhe pastaj vazhdoni derisa të keni arritur të përcillni edhe pikëpamjen tuaj. Lavdërimi dhe dashuria gjithashtu do t’ju çojnë kudo. Njerëzit narcisist relaksohen dhe për këtë arsye dëgjojnë më mirë kur ndihen të vlerësuar. Vazhdoni t’i kujtoni vetes se shumica e narcisistëve mund dhe dëgjojnë edhe me empati, kur e shohin personin me të cilin po flasin si një fuqi më të madhe.

Burimi: Yourtango.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.