REKOMANDIMET  E EKSPERTËVE PËR RREZIKUN E KANCERIT TË GJIRIT

REKOMANDIMET  E EKSPERTËVE PËR RREZIKUN E KANCERIT TË GJIRIT

Është e nevojshme të flitet më shumë për kancerin e gjirit, një sëmundje e rëndë, e cila më së shumti prekë grate por ka raste edhe te burrat. Është shum i rëndësishëm ndërgjegjësimi dhe motivimi i grave për vetëkontroll, ekzaminime të rregullta dhe një mënyrë jetese të shëndetshme, prandaj Instituti i Kërkimeve të Kancerit rekomandon:

  1. Ruajtja e një peshe të shëndetshme trupore

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëjmë është të mbajmë një peshë të shëndetshme – të mos humbim apo fitojmë shumë peshë, veçanërisht gjatë menopauzës. Pse? Indet e tepërta yndyrore mund të prodhojnë kimikate që nxisin inflamacionin kronik, rrisin nivelet e insulinës në gjak dhe hormonet që nxisin rritjen e qelizave. Në këtë mënyrë nuk rrezikohemi vetëm nga kanceri i gjirit, por edhe nga dhjetë lloje të tjera kanceri.

  1. Aktiviteti fizik i rregullt

Aktiviteti fizik si i tillë zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit para dhe pas menopauzës. Edhe aktiviteti fizik ndihmon për të mbajtur një peshë të shëndetshme trupore, inkurajon punën më të mirë të sistemit imunitar dhe mban traktin gastrointestinal në gjendje të mirë.

Për të mos përmendur sesi stërvitja lëshon hormone të shëndetshme në trupin tonë, duke e mbajtur atë të shëndetshëm.

Prandaj, përpiquni të organizoni veten dhe të përshtateni në të paktën 30 minuta në ditë për llojin e ushtrimeve që ju përshtatet më shumë – do ta falënderoni veten.

  1. Shmangni alkoolin

Nëse mundeni, hiqni dorë nga alkooli ose konsumojeni me moderim. Alkooli është gjetur të jetë kancerogjen dhe mund të dëmtojë ADN-në; përveç kësaj, mund të rrisë nivelin e hormoneve në trup dhe të stimulojë punën e estrogjenit, i cili, nga ana tjetër, mund të ndikojë në shfaqjen e kancerit.

Nëse absolutisht nuk mund të hiqni dorë nga pija juaj e preferuar, kufizoni veten në fjalë për fjalë një gotë në ditë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.