SA ZGJATË MENOPAUZA?

SA ZGJATË MENOPAUZA?

Menopauza përkufizohet si ndërprerja e përhershme e menstruacioneve, e cila përcaktohet nga mjekësia të jetë një vit pas periudhës përfundimtare të menstruacioneve. Pas kësaj kohe, gratë konsiderohen të jenë në postmenopauzë.

Mosha mesatare e “menopauzës natyrale” (që nuk shkaktohet nga një gjendje mjekësore, trajtimi ose operacioni) konsiderohet të jetë rreth 51 vjeç, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Megjithatë, menopauza natyrale nuk ndodh papritur. Ndryshimet mund të fillojnë disa vite përpara se të ndalojnë periodat dhe më së shpeshti ndodhin në të 40-at e një gruaje, por ato mund të jenë edhe më herët.

Ndryshimet mund të vazhdojnë për 10 vjet ose më shumë pas ndërprerjes së periodave.

Përdorimi i hormoneve të tilla si pilula kontraceptive orale ose pajisje hormonale intrauterine mund ta bëjë më të vështirë përcaktimin se kur fillojnë ndryshimet.

Menopauza që ndodh para 45-ës quhet “menopauzë e hershme”, ndërsa menopauza para të 40-ave quhet “menopauzë e parakohshme”.

Ndryshimet hormonale në menopauzë mund të shkaktojnë skuqje të nxehta, djersitje gjatë natës, ndryshime të humorit, ndërprerje të gjumit, lodhje dhe thatësi vaginale.

Këtu janë pesë këshilla për ti kaluar pasiguritë që lidhen me menopauzën:

– Bisedoni me njerëzit dhe gjeni sa më shumë informacion që të mundeni. Përvojat e nënave dhe motrave mund të ndihmojnë, për disa gra ka ngjashmëri familjare.

– Vini re çdo ndryshim në trupin tuaj dhe mbani shënime ato, kjo do t’ju ndihmojë të njihni ndryshimet më herët. Ekzistojnë aplikacione për gjurmimin e menopauzës.

– Mbani shënim ciklin tuaj menstrual: datën e fillimit, kohëzgjatjen dhe vini re çdo ndryshim. Përsëri, një aplikacion mund të ndihmojë në këtë drejtim.

– Nëse jeni të shqetësuar, kërkoni këshilla nga një mjek i përgjithshëm ose infermiere e specializuar për shëndetin e grave. Ata mund të sugjerojnë mënyra për të ndihmuar me simptomat ose t’i referohen një specialisti.

– Mos harroni se ndryshimet janë treguesi që duhet t’i kushtoni vëmendje, jo koha apo mosha juaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.