SHËNDETI I ZEMRËS TE GRATË MË I PREKURI GJATË 2 VITEVE TË PANDEMISË

SHËNDETI I ZEMRËS TE GRATË MË I PREKURI GJATË 2 VITEVE TË PANDEMISË

Covid-19 ka shkaktuar stres të jashtëzakonshëm shëndetësor, ekonomik, social dhe kulturor në të gjithë planetin, veçanërisht tek gratë. Ato kishin më shumë gjasa të përjetonin mosfunksionim psikologjik afatgjatë pas Covid-it, përveç efekteve në shëndetin e zemrës.

Pasiguria për shkak të frikës nga infeksioni, humbjet ekonomike dhe izolimi për shkak të karantinimit ka shkaktuar një rënie të konsiderueshme të shëndetit mendor. Megjithatë, shëndeti mendor i grave duket se ndikohet në mënyrë disproporcionale.

Të dhënat e reja tregojnë se gratë po vuajnë më shumë se burrat nga stresorët e lidhur me pandeminë dhe se ka simptoma më të larta të vetë-raportuara të ankthit, depresionit, çrregullimit të stresit post-traumatik dhe mirëqenies së dobët psikologjike në to. Për më tepër, duke qenë se gratë tashmë janë në një rrezik më të lartë për çrregullime depresive dhe ankthi, stresi aktual mjedisor vetëm sa e ka intensifikuar më tej ashpërsinë e këtyre çrregullimeve tek gratë.

Cilët janë faktorët e tjerë që shtojnë rrezikun e çrregullimeve të zemrës?

Pabarazitë në sigurinë e punës, pagat dhe presioni social për të qëndruar në shtëpi për t’u kujdesur për fëmijët dhe anëtarët e moshuar të familjes kanë rritur ndjeshëm presionin psikologjik dhe fizik te gratë në krahasim me burrat.

Për më tepër, gratë kanë pësuar rritje të dhunës në familje gjatë pandemisë, veçanërisht gjatë gjithë bllokimit për shkak të kontakteve të vazhdueshme bashkëshortore dhe konflikteve. Përjetimi i stresit intensiv ose kronik në këtë mënyrë mund të shkaktojë sulme në zemër dhe të dëmtojë shëndetin kardiovaskular.

Si ka ndikuar në shëndetin e zemrës te gratë Covid-19?

Studimet klinike kanë nxjerrë në pah lidhjen midis niveleve të larta të stresit/depresionit mendor dhe efekteve negative në zemër tek gratë, duke përfshirë isheminë e miokardit (MI) dhe goditjen në tru. MI i shkaktuar nga stresi mendor ishte më i zakonshëm te gratë nën 50 vjeç kur krahasohej me burrat e së njëjtës grupmoshë.

Hulumtimet kanë treguar qartë se qelizat në zemër kanë receptorë të Enzimës Konvertuese të Angiotenzinës 2 (ACE2) mbi të cilët ngjitet virusi Covid-19, gjë që çon në një reaksion inflamator aktiv në qelizat e zemrës që më pas dëmton muskujt e zemrës. Për më tepër, rreshtimi i brendshëm i qelizave të gjakut (qelizat endoteliale të venave dhe arterieve) janë gjithashtu të dëmtuara. Si rezultat i kësaj, ka një incidencë të lartë të formimit të gjakut në zemër dhe mushkëri. Kjo zvogëlon më tej furnizimin me gjak në këto organe vitale.

Cilat janë rreziqet e tjera shëndetësore që vijnë me Covid-19?

Pas infeksionit Covid-19, pacientët mund të zhvillojnë lodhje afatgjatë, gulçim gjatë sforcimeve, dhimbje gjoksi gjatë sforcimit që rrezaton në shpatullën e majtë dhe në krahun e majtë, veçanërisht gjatë kryerjes së ushtrimeve të rënda, gjatë ngjitjes së shkallëve, rrahjeve të zemrës, rrahjeve të çrregullta të zemrës, uljes së aftësisë për të ushtruar.

Një ekzaminim klinik i detajuar nga një mjek i ndjekur nga hetime si EKG, ECHO-kardiografi, rreze X, teste gjaku (përfshirë Troponin), teste të funksionit pulmonar, skanime CT do të ndihmojnë në identifikimin e dëmtimit të muskujve të zemrës së miokardit dhe dëmtimit të mushkërive.

Si të ulni rrezikun e sëmundjeve të zemrës?

Përveç kontrolleve të rregullta vjetore, është e rëndësishme të vazhdoni me ushtrime të frymëmarrjes së thellë, joga ose Pranayama të cilat do të ndihmojnë në përmirësimin e kapacitetit të mushkërive dhe gjithashtu për të rritur shëndetin e përgjithshëm të zemrës, mushkërive dhe sistemit të qarkullimit të gjakut. Është e rëndësishme të ushtroheni në mënyrë rutinore në një mënyrë të ngadaltë dhe me faza. Shumë nga komplikimet që janë parë te pacientët me Covid-19 janë për shkak të ushtrimeve të tepërta dhe të rënda dhe dietave të rënduara në përpjekje për t’u rikthyer në nivelet para Covid-it brenda një periudhe shumë të shkurtër kohore, e cila mund të jetë e dëmshme për zemrën.

Burimi Healthshots.com përktheu dhe përshtati Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.