SHENJAT E HUMBJES SË DENDËSISË SË KOCKAVE TEK GRATË

SHENJAT E HUMBJES SË DENDËSISË SË KOCKAVE TEK GRATË

Kuptimi i shenjave paralajmëruese të problemeve me kockat dhe shëndeti i tyre

E njohur zakonisht si sëmundja e heshtur, problemet e densitetit të kockave nuk shfaqin simptoma të rëndësishme dhe janë shumë të vështira për t’u vërejtur në fazat fillestare. Sidoqoftë, nuk duhet të injorohen shenjat e mëposhtme:

  1. Thyerje të shpeshta të kockave:

Plasaritjet dhe frakturat e kockave janë në shumë raste shenjat më të hershme që njerëzit që vuajnë nga osteoporoza, për shkak të dendësisë së ulët të kockave. Ekziston mundësia që dikush mund të përballet me lëndime serioze të kockave pas një rënieje, zakonisht në kyçin e dorës, ijeve ose mbrapa.

  1. Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës:

Përjetimi i dhimbjes së shpeshtë të shpinës mund të jetë një nga simptomat themelore sepse kockat e shtyllës kurrizore janë dobësuar dhe nuk arrijnë të përballojnë presionin normal. Kjo është shumë e zakonshme tek gratë veçanërisht pas moshës 30 vjeç, mosha fillon të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm të kockave.

  1. Ndryshimi në qëndrim:

Qëndrimi i grave shpesh ndryshon si pasojë e kockave të dobëta sepse shtylla kurrizore (vertebrat) mund të dobësohet deri në pikën ku shkërmoqet dhe shembet, duke rezultuar në një qëndrim të përkulur.

  1. Humbja e dhëmbëve ose gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve:

Dendësia e ulët e kockave mund të jetë arsyeja kryesore për humbjen e dhëmbëve ose vuajtjen nga gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve. Mund të jetë për shkak të mungesës së kalciumit, e cila rezulton drejtpërdrejt në dobësimin e kockës së nofullës. Gratë me osteoporozë priren të kenë më pak dhëmbë sesa gratë me densitet kockor normal.

Faktorët që mund të çojnë në probleme me densitetin e kockave

Edhe pse nuk ka një shkak fiks të densitetit të ulët të kockave tek gratë është vërtetur se mënyra e jetesës luan një rol të madh në kontributin në shëndetin e kockave. Këtu janë disa faktorë që mund të çojnë në densitet të ulët kockor:

* Për shkak të orëve të gjata të punës, dikush mund të mos jetë në gjendje të bëjë sasinë e aktivitetit fizik të kërkuar. Dikush mund të vuajë nga ngërçe dhe dhimbje të vazhdueshme në këmbë për shkak të ngurtësimit në kocka.

* Obeziteti është gjithashtu një nga shkaqet kryesore të kockave më të dobëta, pasi pesha e tepërt ushtron shumë presion mbi kockat dhe kyçet.

* Pirja e vazhdueshme e duhanit gjithashtu mund të përkeqësojë shëndetin e kockave. Pirja e duhanit prodhon radikale të lira në trup, të cilat jo vetëm që janë të dëmshme për kockat, por dëmtojnë edhe mushkëritë dhe organet e tjera kryesore.

* Konsumimi i alkoolit gjithashtu redukton sekretimin e hormoneve të nevojshme për shëndetin e kockave.

* Marrja e tepërt e natriumit është gjithashtu e rrezikshme për kockat pasi rrit lirimin e kalciumit në urinë.

Këshilla për të ruajtur shëndetin e kockave dhe për të parandaluar humbjen e densitetit të kockave

Shtoni ushqimin e duhur në dietën tuaj:

Problemet e dendësisë së kockave mund të parandalohen duke pasur një dietë të ekuilibruar dhe ushqyese. Rekomandohet të shtoni fruta dhe lëngje që janë të pasura me kalcium, vitaminë D, proteina, kalium dhe magnez për të forcuar kockat.

Angazhohuni në ushtrime të rregullta:

Aktiviteti fizik për shëndetin e kockave është i nevojshëm sepse ndihmon në procesin e forcimit të kockave dhe muskujve. Ushtrimi mund të mos rrisë masën kockore tek të rriturit, por ndihmon në zhvillimin e masës muskulore dhe ekuilibrit. Nuk duhet të mbingarkohen kockat për të shmangur ndonjë dëmtim të madh. Dijeni se sa shumë ushtrime janë shumë.

Qëndrimi i duhur për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të kockave:

Njerëzit me probleme me kockat duhet të kontrollojnë qëndrimin e tyre kur janë ulur dhe në këmbë. Veprimet e menjëhershme dhe të papritura mund të shkaktojnë që kocka të plasaritet. Shmangia e peshave të rënda mund të zvogëlojë mundësinë për të rënë ose për të pasur një frakturë kockore.

Shtimi i suplementeve në dietën tuaj:

Dikush mund të mos marrë numrin e nevojshëm të vitaminave, kështu që marrja e suplementeve mund të jetë e dobishme. Do të ndihmojë në reduktimin e mungesës së vitaminës dhe kalciumit.

Healthshots ju këshillon

Me kalimin e moshës, shëndeti i kockave ka më shumë gjasa të preket, veçanërisht pas shtatzënisë. Megjithatë, këshillohet që të kontrollohen simptomat themelore që lidhen me problemet e kockave. Duhet të fitohet edhe zakoni i kontrolleve rutinë. Bazuar në moshën, peshën dhe gjatësinë, mjeku mund të rekomandojë ilaçet e duhura dhe opsionet e trajtimit për të mbajtur kockat të shëndetshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.