SHKENCTARËT THONË: SA MË SHUMË TË ECIM ZBATHUR, AQ MË MIRË

SHKENCTARËT THONË: SA MË SHUMË TË ECIM ZBATHUR, AQ MË MIRË

Shumë njerëz janë mësuar të ecin zbathur në ambiente të mbyllura edhe në dimër. Shkencëtarët japin arsye për këtë pasiqë ka përfitime të ndryshme shëndetësore. Studiuesit nga Kolegji Ithaca në SHBA theksojnë se roli i muskujve të shputës është mjaft i nënvlerësuar por vendimtar për sa i përket ekuilibrit, qëndrimit korrekt dhe parandalimit të lëndimeve dhe rënieve.

Nga muskujt më të vegjël tek muskujt më të mëdhenj përgjatë gjithë gjatësisë së këmbës, të gjithë i dërgojnë trurit mesazhe për kushtet e mjedisit. Kur këto mesazhe nuk përfundohen me sukses, ndodhin lëndime sepse një grup tjetër muskujsh po përpiqet të kompensojë mungesën e komunikimit. Këpucët shpesh janë përgjegjëse për rezultate të tilla, si kur ecim, vrapojmë, kërcejmë, kërcejmë etj., muskujt e ekstremiteteve të poshtme thithin forcën e goditjes së të gjithë trupit.

Nëse muskujt e ekstremiteteve të poshtme nuk dërgojnë informacionin e nevojshëm në tru, muskujt kryesorë do të duhet të kompensojnë këtë mangësi. Kështu, ata janë të mbingarkuar dhe ka të ngjarë të ndodhë lëndim.

Kështu, McKion dhe kolegët e tij rekomandojnë që të ecim më shpesh zbathur, në mënyrë që të “praktikojmë” më shumë ndërveprimin e trupit tonë me mjedisin. “Sa më shumë të ecim zbathur, aq më mirë”, thotë profesori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.