SI TË KUJDESENI PËR SHËNDETIN TUAJ MENDOR

Gratë preken më shumë nga sëmundjet mendore se burrat

1 në 5 gra përjetojnë një lloj të sëmundjeve mendore gjatë jetës së tyre, si ankthi dhe depresioni, kundrejt vetëm 1 në 8 burrave në botë. Ndoshta ky çekuilibër nuk është befasues duke pasur parasysh se shëndeti mendor i grave gjatë gjithë historisë dhe në mbarë globin zakonisht i është atribuar versioneve të ndryshme të histerisë. Histeria buron nga histeri (mitra), duke lidhur ngushtë sëmundjen mendore me atë që për mijëvjeçarë ka përcaktuar një aspekt thelbësor dhe ekskluziv të gjinisë femërore. Derisa ka shumë faktorë social dhe ekonomik mund t’i vënë gratë në rrezik më të madh të shëndetit të dobët mendor sesa burrat.

Faktorët specifikë të rrezikut të lidhur me shëndetin mendor që prekin në mënyrë disproporcionale gratë përfshijnë presionet e krijuara nga rolet e tyre të shumta si diskriminimi gjinor dhe faktorët shoqërues të diferencës së pagave, rritja e shkallës së varfërisë, urisë, kequshqyerjes, dhunës në familje dhe abuzimit seksual. Megjithatë, këto statistika dhe shifra nuk portretizojnë të dhënat më narrative të shëndetit mendor të grave globale.

Megjithatë, gratë në përgjithësi e kanë më të lehtë të flasin për ndjenjat e tyre dhe kanë rrjete sociale më aktive të cilat mund të ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit të tyre mendor. Është e rëndësishme të kujdeseni për veten dhe të përfitoni sa më shumë nga jeta. Më poshtë janë disa mënyra praktike për t’u kujdesur për shëndetin tuaj mendor. Bërja e ndryshimeve të thjeshta në mënyrën se si jetoni nuk ka nevojë të kushtojë një pasuri ose të marrë shumë kohë. Kushdo mund ta ndjekë këtë këshillë. Pse të mos filloni sot?

  1. Flisni për ndjenjat tuaja

Të folurit për ndjenjat tuaja mund t’ju ndihmojë të qëndroni në shëndet të mirë mendor dhe të përballeni me rastet kur ndiheni të shqetësuar.

  1. Jini aktiv

Ushtrimi i rregullt mund të rrisë vetëvlerësimin tuaj dhe mund t’ju ndihmojë të përqendroheni, të flini dhe të ndiheni më mirë. Ushtrimi e mban trurin dhe organet e tjera vitale të shëndetshme dhe është gjithashtu një përfitim i rëndësishëm për përmirësimin e shëndetit tuaj mendor.

  1. Hani mirë

Truri juaj ka nevojë për një përzierje të lëndëve ushqyese në mënyrë që të qëndrojë i shëndetshëm dhe të funksionojë mirë ashtu si organet e tjera në trupin tuaj. Një dietë që është e mirë për shëndetin tuaj fizik është gjithashtu e mirë për shëndetin tuaj mendor.

  1. Mbani kontakte

Nuk ka asgjë më të mirë se të jeni ballë për ballë me dike por kjo nuk është gjithmonë e mundur. Në vend të kësaj, mund t’i telefononi, t’i lëshoni një shënim ose të bisedoni me ata që doni. Mbani linjat e komunikimit të hapura: është mirë për ju!

  1. Kërkoni ndihmë

Asnjë prej nesh nuk është mbinjerëzor. Të gjithë ndonjëherë lodhemi ose mbytemi nga mënyra se si ndihemi ose kur gjërat nuk shkojnë sipas planit.

 

Nëse gjërat po ju bëjnë shumë presion dhe mendoni se nuk mund ta përballoni, kërkoni ndihmë. Familja ose miqtë tuaj mund të jenë në gjendje t’ju ofrojnë ndihmë praktike.

  1. Merrni një pushim

Një ndryshim i skenës ose një ndryshim i ritmit është i mirë për shëndetin tuaj mendor. Mund të jetë një pauzë pesë-minutëshe nga pastrimi i kuzhinës tuaj, një pushim dreke gjysmë ore në punë ose një fundjavë duke eksploruar diku diçka të re. Disa minuta mund të jenë të mjaftueshme për t’ju hequr stresin. Jepini vetes pak “kohë për mua”.

  1. Bëni diçka për të cilën jeni të mirë

Çfarë ju pëlqen të bëni? Në cilat aktivitete mund ta humbisni veten? Çfarë ju pëlqente të bënit në të kaluarën? Të kënaqesh me veten mund të ndihmojë në mposhtjen e stresit. Të bësh një aktivitet që të pëlqen ndoshta do të thotë që je i zoti në të dhe të arrish diçka rrit vetëvlerësimin tënd.

  1. Pranoni kush jeni

Ne jemi të gjithë të ndryshëm. Është shumë më e shëndetshme të pranosh se je unik sesa të doje të ishe më shumë si dikush tjetër. Të ndihesh mirë me veten të rrit besimin për të mësuar aftësi të reja, për të vizituar vende të reja dhe për të bërë miq të rinj. Vetëvlerësimi i mirë ju ndihmon të përballoni kur jeta merr një kthesë të vështirë.

  1. Kujdesi për të tjerët

Kujdesi për të tjerët është shpesh një pjesë e rëndësishme e mbajtjes së marrëdhënieve me njerëzit afër jush. Madje mund t’ju afrojë më shumë.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.