STRESI DHE REAGIMI I TIJ NË ORGANET TONA

STRESI DHE REAGIMI I TIJ NË ORGANET TONA

Stresi mund të çojë në fenomene të çuditshme në trup. Më së shumti manifestohet në muskuj dhe kyçe, zemra dhe mushkritë, lëkura dhe flokët si dhe sistemin imunitar, thonë mjekët.

  1. MUSKUJT DHE KYÇET

Stresi mund të shkaktojë dhimbje, shtrëngim ose dhimbje të muskujve si dhe ngërçe. Kjo ndodh sepse stresi ul pragun e dhimbjes, thonë mjekët.

  1. ZEMRA DHE MUSHKËRITË

Shumë kortizol i hormonit të stresit mund të rrezikojë zemrën dhe mushkëritë. Sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, presioni i lartë i gjakut dhe astma janë vetëm disa nga pasojat. Nëse keni dhimbje gjoksi ose shtrëngim ose palpitacione, konsultohuni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur për të përjashtuar sëmundje serioze.

  1. LËKURA DHE FLOKËT

Nëse keni një sëmundje të lëkurës si ekzema, rosacea ose psoriasis, stresi mund ta përkeqësojë gjendjen. Mund të çojë në kruajtje, djersitje të tepërt, madje edhe rënie të flokëve.

  1. SHPATULLAT, KOKA DHE NOFULLA

Mjekët e quajnë këtë “trekëndëshi i tensionit”. Stresi mund të shkaktojë tension, dhimbje koke, shtrëngim në qafë dhe nofull, dhe ngërçe në qafë dhe shpatulla.

  1. SISTEMI IMUNITAR

Ju duhet një sistem i fortë imunitar për të luftuar sëmundjet, por stresi dobëson mbrojtjen e trupit. Kjo rrit gjasat për t’u prekur nga një ftohje ose grip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.