STRESI I PANDEMISË KA “PLAKUR” TRURIN E ADOLESHENTËVE

STRESI I PANDEMISË KA “PLAKUR” TRURIN E ADOLESHENTËVE

Stresi i pandemisë ka shkaktuar ndryshime organike në trurin e të paktën disa adoleshentëve, duke bërë që disa tipare të tyre të duken më të moshuar se truri i bashkëmoshatarëve të tyre përpara Covid-19, tregon një studim i ri shkencor amerikan.

Hulumtimete mëparshme kanë zbuluar se ankthi dhe depresioni u rritën gjatë pandemisë tek të rriturit në krahasim me vitet e mëparshme. Gjetjet e reja sugjerojnë se efektet neurologjike dhe psikologjike të pandemisë tek adoleshentët mund të jenë edhe më të këqija.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori i psikologjisë Ian Gottlieb i Universitetit të Stanfordit në Kaliforni, i cili bëri publikimin përkatës në revistën Biological Psychiatry: Global Open Science, studiuan trurin e 163 fëmijëve me imazhe të rezonancës magnetike para (2016-19) dhe gjatë pandemisë. (2020-22).

“Ne e dinim tashmë nga studime të tjera se pandemia ka ndikuar negativisht në shëndetin mendor të të rinjve, por nuk e dinim se deri në çfarë mase ishte prekur organikisht edhe truri i tyre”, tha Dr. Gottlieb.

Ndryshimet në strukturën e trurit ndodhin natyrshëm ndërsa plakemi. Gjatë adoleshencës, trupat e fëmijëve përjetojnë rritje të shtuar si në hipokampus ashtu edhe në amigdalë të trurit të tyre, ndërsa në të njëjtën kohë indet në korteksin e tyre cerebral bëhen më të holla.

Hulumtimi i ri zbuloi se gjatë një pandemie, procesi i mësipërm i zhvillimit u përshpejtua tek adoleshentët, veçanërisht gjatë periudhës së “blloqeve”, duke rezultuar në moshën biologjike të trurit duke shfaqur një imazh më të moshuar, duke qenë relativisht jokonsistente me moshën aktuale të adoleshentëve.

Para pandemisë, kjo vërehej vetëm tek fëmijët që kishin përjetuar probleme kronike të dhunës, neglizhencës prindërore, mosfunksionimit të familjes ose faktorëve të tjerë negativë.

Studimi zbuloi se, krahasuar me adoleshentët para pandemisë, adoleshentët e testuar gjatë Covid-19 jo vetëm që kishin më shumë probleme të shëndetit mendor, por edhe më pak trashësi kortikale, vëllim më të madh të hipokampalit dhe amigdalës, dhe në përgjithësi moshë biologjike më të vjetër të trurit, me rreth tre. vjet krahasuar me moshën e tyre kronologjike.

“Nuk është ende e qartë nëse këto ndryshime të trurit janë të përhershme. Mosha e tyre kronologjike përfundimisht do të “kapë” moshën e tyre të trurit? Nëse truri i tyre mbetet përgjithmonë më i vjetër se mosha e tyre kronologjike, është e paqartë se cilat do të jenë implikimet në të ardhmen. “Për një 70-vjeçar ose 80-vjeçar, mund të pritej që të kishte disa probleme njohëse dhe memorie bazuar në ndryshimet në trurin e tyre, por çfarë do të thotë që truri i një 16-vjeçari të tregojë plakje të parakohshme? ?”, pyeti psikologu amerikan.

Nga ana tjetër, profesori i neuroshkencës kognitive Michael Thomas nga Universiteti Birkbeck, Londër, tha për The Guardian se deri më tani është e vështirë të dihet nëse ndryshimet në strukturën e trurit do të thonë ndonjë gjë për sjelljen aktuale apo të ardhshme të adoleshentëve. Ai gjithashtu e quajti atë “shumë hipotetike që mund të ketë disa pasoja afatgjata dhe nëse këto ndryshime të trurit do të zgjasin ose do të zhduken”.

Për më tepër, ai nuk përjashtoi që mund të ketë efekte pozitive, pasi disa nga ndryshimet e gjetura në studimin amerikan në trurin e adoleshentëve gjatë pandemisë lidhen edhe me performancën më të lartë, p.sh. në testet e inteligjencës. Siç tha ai, “të dhëna të tilla (si nga studimi amerikan) nuk mund të na tregojnë nëse efektet negative afatgjata janë të pashmangshme ose nëse plasticiteti i trurit do ta lejojë këtë brez të rimëkëmbet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.