STRESI NË PUNË DHE SHQETËSIMET FINANCIARE RRISIN RREZIKUN PËR SULM NË ZEMËR

Nga një hulumtim në më shumë se 100.000 njerëz, studiuesit në Suedi kanë lidhur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me nivelet e larta të stresit. Ekspertët nuk mund të shpjegojnë përfundimisht lidhjen që kanë gjetur, apo edhe nëse nivelet e larta të stresit janë shkaku i sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithatë, studimet e mëparshme tashmë sugjerojnë se nivelet e larta të kortizolit nga stresi afatgjatë mund të rrisin kolesterolin në gjak, trigliceridet, sheqerin në gjak dhe presionin e gjakut.

Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare rritet me ndjenjat e perceptuara të stresit, problemeve financiare dhe ngjarjeve negative të jetës, thonë ekspertët e Universitetit të Goteborgut. Sëmundja kardiovaskulare (CVD) është një term i përgjithshëm për kushtet që prekin zemrën ose enët e gjakut. Zakonisht shoqërohet me një grumbullim të depozitave yndyrore brenda arterieve (arterosklerozë) dhe një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut. Mund të shoqërohet gjithashtu me dëmtime të arterieve në organe si truri, zemra, veshkat dhe sytë. Të gjitha sëmundjet e zemrës janë sëmundje kardiovaskulare, por jo të gjitha sëmundjet kardiovaskulare janë sëmundje të zemrës.

“Nuk dihet saktësisht se çfarë e shkakton rritjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare tek njerëzit me stres të rëndëPor shumë procese të ndryshme në trup, si arteroskleroza dhe mpiksja e gjakut, mund të ndikohen nga stresi. Nëse duam të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare globalisht, duhet ta konsiderojmë stresin si një tjetër faktor rreziku të modifikueshëm”, tha autorja e studimit Annika Rosengren, profesoreshë e mjekësisë në Universitetin e Goteborgut.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku numër një i vdekjeve në nivel global, duke marrë rreth 17.9 milionë jetë çdo vit.

Si mund të qetësoni nervat tuaj?

Pavarësisht nëse është mendimi për të dhënë një prezantim në një takim të rëndësishëm zyre ose për t’u frustruar në një radhë trafiku, stresi është bërë një pjesë e padëshiruar e jetës së përditshme.

Një teknikë e thjeshtë frymëmarrjeje mund të ndihmojë në qetësimin e nervave në sekonda – duke ‘mashtruar’ trupin duke menduar se është i relaksuar.

Metoda ka një rregull të thjeshtë – nxirrni frymën për dyfishin e kohës që thithni.

Nëse merrni frymë dhe numëroni deri në katër sekonda, atëherë duhet të nxirrni ngadalë dhe të numëroni deri në tetë sekonda ndërsa e bëni këtë.

Kjo shkakton një ndryshim në sistemin nervor nga mënyra ‘simpatike’ – që është ajo që ne e lidhim me luftën ose ikjen – në ‘parasimpatike’ – ose ‘pushim dhe tretje’.

Nëse dikush është i stresuar, ajo sugjeron që të marrë frymë për dy dhe jashtë për katër sekonda.

Pastaj gradualisht rriteni këtë në thithje për tetë sekonda dhe nxirrni për 16 sekonda pas pak stërvitje.