STUDIUESIT ZBULOJNË LIDHJEN MIDIS HIDRATIMIT DHE PLAKJES

STUDIUESIT ZBULOJNË LIDHJEN MIDIS HIDRATIMIT DHE PLAKJES

Një studim magjepsës nga studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH) sugjeron se njerëzit që nuk pinë mjaftueshëm lëngje mund të jenë në rrezik më të madh të sëmundjeve kronike dhe kanë më shumë gjasa të vdesin në një moshë më të re.

Studimi i ri u frymëzua nga kërkimet paraprake nga i njëjti ekip shkencëtarësh të NIH, të cilët hetuan efektet e kufizimit afatgjatë të ujit në shëndetin e miut. Studimi i vitit 2019 zbuloi se privimi kronik i minjve nga hidratimi i mjaftueshëm shkurtoi jetëgjatësinë e tyre me rreth gjashtë muaj – ekuivalent me 15 vjet jetë njerëzore.

Pra, ky hulumtim aktual synon të eksplorojë nëse nivelet optimale të hidratimit tek njerëzit ndikojnë në shëndetin dhe plakjen. Për ta bërë këtë, ekipi shikoi të dhënat nga një studim afatgjatë i vazhdueshëm i shëndetit të zemrës që filloi në fund të viteve 1980. Të dhënat përfshinin më shumë se 15,000 pjesëmarrës, të ndjekur mesatarisht për më shumë se 25 vjet.

Si një masë e përafërt e hidratimit, studiuesit shikuan nivelet e natriumit në serum në mostrat e gjakut. Tek njerëzit e shëndetshëm, kjo është njohur prej kohësh si një mënyrë efektive për të matur se sa mirë është i hidratuar një trup i njeriut, me nivele normale të natriumit në serum që ulen midis 135 dhe 146 mmol/l.

Nivelet e natriumit në serum në grup u matën në disa periudha kohore gjatë 25 viteve, së bashku me gjurmimin e 15 shënuesve shëndetësorë të përdorur për të vlerësuar plakjen biologjike. Këta shënues përfshinin presionin e gjakut, biomarkerët imunitarë dhe nivelet e sheqerit në gjak.

Në përgjithësi, hulumtimi gjeti një korrelacion të rëndësishëm midis pjesëmarrësve me nivele të natriumit në serum mbi 142 mmol/l dhe plakje biologjike më të shpejtë. Më konkretisht, ata pjesëmarrës me nivele të natriumit në serum mbi 142 mmol/l kishin deri në 15% më shumë gjasa të paraqiteshin si biologjikisht më të vjetër se mosha e tyre kronologjike. Kjo normë u hodh në 50% në ata me nivele të natriumit në serum mbi 144 mmol/l.

Duke parë sëmundjet kronike, nivelet e natriumit në serum mbi 142 mmol/l korreluan me një rritje prej 64% të rrezikut të sëmundjeve kronike, duke përfshirë dështimin e zemrës, diabetin dhe demencën. Ata me nivelet më të larta të natriumit në serum (144,5-146 mmol/l) kishin 21% më shumë gjasa të vuanin nga vdekja e parakohshme në krahasim me ata me nivelet më të ulëta të natriumit në serum.

Sigurisht, paralajmërimi i madh këtu është se korrelacioni nuk nënkupton domosdoshmërisht shkakësinë. Dhe studiuesit janë të kujdesshëm të theksojnë se këto gjetje nuk mund të sugjerojnë drejtpërdrejt uljen e hidratimit kronik që shkakton shkurtimin e jetëgjatësisë. Është e mundur që nivelet e ulëta të hidratimit të përditshëm janë thjesht një tregues i mirë për një mënyrë jetese të shëndetshme, dhe ato që qëndrojnë të hidratuar mirë gjithashtu hanë më mirë dhe ushtrojnë më shumë.

Por studiuesit theksojnë se ka disa prova laboratorike që sugjerojnë se nivelet e ulëta të hidratimit mund të shkaktojnë shenja të plakjes në qelizat e kafshëve dhe njerëzve.

Këto studime tregojnë se rritja e natriumit në serum mund të çojë në llojet e aktivitetit pro-inflamator dhe dëmtimit të ADN-së që është lidhur me plakjen e përshpejtuar. Pra, është e besueshme të paktën të supozohet se hidratimi kronik nën-optimal kontribuon në sëmundjet e lidhura me moshën.

Bashkautorja e studimit të ri Natalia Dmitrieva tha se është e mundur që njerëzit me nivele të natriumit në serum mbi 142 mmol/l të përfitojnë nga rritja e marrjes së lëngjeve.

Disa vlerësime tregojnë se rreth 50% e të gjithë njerëzve nuk po plotësojnë marrjen e rekomanduar ditore të lëngjeve. Pra, sipas Dmitrieva, nëse studimi i mëtejshëm mund të vërtetojë këtë lidhje midis hidratimit dhe shëndetit të përgjithshëm, atëherë kjo ndërhyrje e thjeshtë mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin global.

“Në nivel global, kjo mund të ketë një ndikim të madh,” shpjegoi Dmitrieva. “Zvogëlimi i përmbajtjes së ujit në trup është faktori më i zakonshëm që rrit natriumin e serumit, prandaj rezultatet sugjerojnë se qëndrimi i hidratuar mirë mund të ngadalësojë procesin e plakjes dhe të parandalojë ose vonojë sëmundjet kronike.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.