TRE NDRYSHIME QË JU NDIHMOJNË PËR TË FORCUAR ZEMRËN

TRE NDRYSHIME QË JU NDIHMOJNË PËR TË FORCUAR ZEMRËN

Me vetëm tre ndryshime në zakonet tona të përditshme, ne mund të mbrojmë shëndetin e zemrës, thonë shkencëtarët e Universitetit të Harvardit.

Ritmet intensive të jetës së përditshme lënë pak hapësirë për metoda të ndërlikuara ose që kërkojnë kohë që synojnë mbrojtjen e zemrës. Ju tashmë mund të jeni duke u përpjekur të ecni më shumë dhe të merrni shkallët në vend të ashensorit.

Ndryshimi i parë: Një takim në vend të një videotelefonate

Teknologjia mund të ofrojë zgjidhje komunikimi që supozohet se na afrojnë dhe na kursejnë kohë, por në realitet komunikimi i vazhdueshëm dixhital mund të intensifikojë ndjenjat e vetmisë ose izolimit. Të dyja këto kushte shoqërohen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës, sulmit në zemër ose goditje në tru, sipas një deklarate shkencore nga Shoqata Amerikane e Zemrës në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Një zgjidhje e lehtë për të mbrojtur zemrën tuaj është transferimi i disa takimeve në botën reale. “Kontakti fizik ndërton lidhje të forta dhe një ndjenjë identiteti të përbashkët, duke lehtësuar ndjenjat e vetmisë. Kjo është arsyeja pse disa mjekë kanë filluar të angazhohen në ‘ përshkrimin social ‘, duke sugjeruar që njerëzit të përfshihen në vullnetarizëm dhe aktivitete të tjera që ndërtojnë marrëdhënie personale,” shton Mattheë Lee, një sociolog dhe bashkëpunëtor kërkimor në Programin e Lulëzimit Njerëzor të Universitetit të Harvardit.

Një studim i fundit i publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Shëndetit Publik nga Dr. Lee dhe një ekip studiuesish të udhëhequr nga Harvard arritën në përfundimin se socializimi më i mirë mund të zvogëlojë rrezikun për t’u diagnostikuar me depresion ose ankth.

Ndryshimi i dytë: Një mëngjes i shëndetshëm në vend të atij jo të shëndetshëm.

Shëndeti i zemrës rëndohet nga mishi i përpunuar, yndyrat e ngopura ose sheqernat e shtuara. Nëse këto përfshihen në mëngjesin tuaj, atëherë është më mirë të zgjidhni ushqime të pasura me fibra në vend të tyre. Në këtë mënyrë, ju jo vetëm që kontribuoni në funksionimin e duhur të sistemit të tretjes, por gjithashtu rregulloni nivelet e kolesterolit të keq (LDL), sheqerit në gjak dhe synoni të luftoni inflamacionin kronik.

Prandaj preferoni ta filloni ditën tuaj me energji duke konsumuar fruta, arra, drithëra integrale si tërshëra dhe ushqime të tjera të pasura me fibra bimore.

Ndryshimi i tretë: Shfletimi në internet me disa minuta meditim

Nëse gjeni kohë gjatë ditës për të shpenzuar në mediat sociale dhe lajmet, atëherë keni kohë edhe për të medituar. Hulumtimet kanë treguar se ata që meditojnë kanë nivele më të ulëta të kolesterolit të lartë, diabetit, presionit të lartë të gjakut, goditjes në tru dhe sëmundjeve koronare të zemrës, krahasuar me njerëzit që nuk e ndjekin këtë praktikë.

Si shpjegohen këto rezultate pozitive? Meditimi aktivizon reagimin relaksues të trupit, një ndryshim fiziologjik i studiuar mirë që duket se ndihmon në uljen e presionit të gjakut, ritmit të zemrës, ritmit të frymëmarrjes, konsumit të oksigjenit, niveleve të adrenalinës dhe niveleve të kortizolit të hormonit të stresit.

Vetëm 10 deri në 20 minuta meditim në ditë është gjithçka që duhet për t’u ulur në heshtje dhe për të qetësuar mendjen me frymëmarrje të drejtuar, qoftë duke ndjekur një meditim të drejtuar ose tinguj qetësues, si zhurma e ujit që gurgullon ose zhurma e shiut. Me praktikë, do të përqendroheni gjithnjë e më mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.