VAKSINA E PARË UNIVERSALE E GRIPIT PRITET VITIN E ARDHSHËM

VAKSINA E PARË UNIVERSALE E GRIPIT PRITET VITIN E ARDHSHËM

Një vaksinë universale kundër gripit që mbron nga të gjitha llojet e virusit vdekjeprurës mund të jetë e disponueshme brenda dy viteve të ardhshme, sipas një shkencëtari.

Profesori John Oxford, një virolog në Universitetin Queen Mary në Londër, tha se një vaksinë e re e zhvilluar në Universitetin e Pensilvanisë përfaqësonte një “përparim të madh”.

Studiuesit amerikanë kanë krijuar një vaksinë të bazuar në të njëjtën teknologji mRNA të përdorur në vaksinat Covid-19 nga Moderna dhe Pfizer.

Duke shkruar në revistën Science, ata thanë se vaksina e tyre mbronte minjtë kundër gripit të rëndë, me fazën tjetër që ishin provat klinike te njerëzit.

Studiuesit kanë punuar për vaksinat universale të gripit për shumë vite, por zbulimi i fundit shihet si një hap drejt mbrojtjes së njerëzve në çdo pandemi të gripit të ardhshëm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.