ZBULOHEN DY FAKTE INTRIGUESE PËR VIRUSIN KORONA

ZBULOHEN DY FAKTE INTRIGUESE PËR VIRUSIN KORONA

Në dy studime të reja, janë zbuluar dy fakte shumë intriguese për virusin Korona. Një nga ato ka të bëjë me ashpërsinë e variantit të ri Omicron, i cili për herë të parë u zbulua në Afrikën e Jugut. Studimi tjetër zbulon se ekziston një korrelacion midis virusit dhe fertilitetit mashkullor. Sipas të dhënave të mëhershme nga Britania e Madhe, infeksionet e shkaktuara nga varianti Omicron i koronavirusit nuk janë më pak të rënda se ato të shkaktuara nga Delta. Studiuesit e Kolegjit Imperial në Londër krahasuan 11,329 njerëz që u konfirmuan ose kishin gjasa të kishin infeksione Omicron me afro 200,000 njerëz që ishin të infektuar me variante të tjera.

Ashpërsia e variantit të ri Omicron

Sipas një raporti të lëshuar deri më tani nuk ka “asnjë dëshmi që Omicron të ketë ashpërsi më të ulët se Delta, e gjykuar ose nga përqindja e njerëzve që testohen pozitivë që raportojnë simptoma, ose nga përqindja e rasteve që kërkojnë spital. kujdes pas infektimit”.

Pas dy dozave, efektiviteti i vaksinës kundër infeksionit simptomatik Omicron varionte nga 0 për qind në 20 për qind. Pas një doze përforcuese efektiviteti varionte nga 55 për qind në 80 për qind.

Bazuar në analizën e raportit të faktorëve individualë të rrezikut shanset e riinfeksionit me Omicron janë 5.4 herë më të mëdha se ato me Delta.

Sipas një studimi,punonjësit e kujdesit shëndetësor të ekspozuar ndaj SARS-CoV-2 në kohën para Omicron kishin 85 për qind mbrojtje kundër një infeksioni të dytë gjatë gjashtë muajve pas infeksionit, ndërsa “mbrojtja kundër riinfeksionit nga Omicron e ofruar nga infeksioni i kaluar mund të jetë deri në 19%”.

 Studiuesit kanë zbuluar se cilësia e spermës së disa njerëzve mbetet e dëmtuar për muaj të tërë pas shërimit nga COVID-19.

Studiuesit zbuluan se sperma në vetvete nuk ishte infektive. Meshkujt që dhanë mostra brenda një muaji pas shërimit nga infeksioni simptomatik treguan një ulje të lëvizshmërisë së spermës në 60 për qind të rasteve dhe një ulje të numrit të spermës në 37 për qind të rasteve.

Mostrat e spermës u mblodhën nga 120 burra belgë me një moshë mesatare rreth 35 vjeç pas 52 ditëve nga simptomat e tyre të COVID-19 shkruan Fertility and Sterility. Rezultatet nga 51 burra të testuar ndërmjet një dhe dy muajve pas shërimit treguan se 37 për qind nga ata kishin lëvizshmëri të reduktuar të spermës dhe 29 për qind kishin numër të ulët të spermës.

Njëzet e tetë për qind e burrave që dhanë mostra të spermës të paktën dy muaj pas shërimit kishin lëvizshmëri të dëmtuar të spermës dhe gjashtë për qind kishin numër të ulët të spermës. Nuk kishte asnjë lidhje midis ashpërsisë së infeksionit COVID-19 dhe karakteristikave të spermës.

“Çiftet të cilët kanë dëshirë të planifikojnë familje duhet të paralajmërohen se cilësia e spermës pas infeksionit me COVID-19 mund të jetë jo optimal”, përfunduan studiuesit.

Vlerësohet se koha e rikuperimit është për tre muaj por studime të mëtejshme janë duke u zhvilluar dhe do të përcaktohet për dëme dhe pasoja të tjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.