ÇFARË PREFEROJNË PARTNERËT NË ÇIFT?

ÇFARË PREFEROJNË PARTNERËT NË ÇIFT?

Humori është një kriter i rëndësishëm për zgjedhjen e partnerit nga femrat. Por e njëjta gjë duket se është e vërtetë edhe për meshkujt, sipas një studimi të ri.

Hulumtimi i Universitetit të Kansasit i udhëhequr nga Profesor Jeffrey Hall u botua në Humor: The International Journal of Humor Research. Qëllimi i Jeffrey Hall ishte të hetonte rolin e të qeshurit në marrëdhëniet romantike.

Studimet e mëparshme kanë treguar se gjatë takimeve gratë vlerësojnë më shumë një burrë me sens humori të zgjuar sesa burrat për anën qesharake të një gruaje. E megjithatë, përmes një analize të dhjetë studimeve që përfshinin më shumë se 2,100 njerëz në marrëdhënie afatgjata, Profesor Hall doli me një kthesë të papritur.

“Faktori më i rëndësishëm është ai që quhet efekti i partnerit, i cili ndodh kur humori i një personi lidhet me kënaqësinë e partnerit. Në këtë rast, lidhja midis aftësisë së një partneri për të bërë shaka dhe kënaqësisë së partnerit u krahasua sipas gjinisë. Gratë që raportuan se burrat e tyre bënin shumë shaka ishin më pak të kënaqura.

Nga ana tjetër, burrat, gratë e të cilëve bënin më shumë shaka, ishin dukshëm më të kënaqur. Kjo duket se do të thotë se në fazën e miqësisë, gratë mbivlerësojnë aftësitë e humorit të burrave, ndërsa burrat nënvlerësojnë ato të seksit të kundërt”.

Në pjesën e dytë të botimit, Jeffrey Hall studioi 123 çifte që ishin martuar mesatarisht për 12 vjet. Ata u pyetën se kush bën më shumë shaka, sa e vlerësojnë sensin e humorit të partnerëve të tyre dhe nëse humori ishte i rëndësishëm në marrëdhënien e tyre. Si burrat ashtu edhe gratë thanë se kur vlerësonin sensin e humorit të partnerit të tyre, humori ishte një pjesë kyçe e marrëdhënies, pavarësisht se kush bënte më shumë shaka.

Si çon humori nga miqësia në martesë?

Jeffrey Hall mbron një shpjegim që fokusohet në rolin e humorit në krijimin e lidhjes si dhe humorin lozonjar mes dy partnerëve, elementë që vlerësohen nga të dy gjinitë. Ai e konsideron humorin jashtëzakonisht të rëndësishëm në zhvillimin e lojërave të dashurisë si pjesë e “skenarit seksual” tradicional.

“Burrat do të luajnë rolin e humoristit dhe femrat rolin e audiencës, të dy duke interpretuar rolet e tyre gjinore për të treguar se janë të interesuar të vazhdojnë bisedën”, përfundon studiuesi.
Prandaj, studiuesit arritën në përfundimin se pavarësisht nga gjinia, kur bëhet fjalë për humor, dialogu i zgjuar me një partner është jashtëzakonisht i rëndësishëm në marrëdhëniet afatgjata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.