CILAT JANË ZAKONET E KËQIJA TË MËNGJESIT QË KUFIZOJNË ENERGJINË?

CILAT JANË ZAKONET E KËQIJA TË MËNGJESIT QË KUFIZOJNË ENERGJINË?

Zakonet e mëngjesit që kemi të cilët në momentin që zgjohemi dhe disponimi, ndikojnë drejtpërdrejt nëse do të kemi një ditë pozitive dhe produktive. Disa preferojnë të bëjnë gjumë deri në sekondën e fundit përpara se të hidhen nga shtrati dhe të bëjnë rutinën e tyre të mëngjesit përpara se të dalin nga dera.

Të tjerë zgjedhin të zgjohen më herët, për të pasur kohë shtesë për rutinat e mëngjesit pa nxitim. Sipas ekspertëve, kjo e fundit është zakonisht më e mira, pasi mënyra se si zgjedhim ta nisim ditën shpesh parashikon se si do të zhvillohet pjesa tjetër e 12 orëve të ardhshme.

“Shumë prej nesh e mendojnë mëngjesin si një “fillim të ri” dhe një mundësi për të organizuar ditën tonë paraprakisht,” thotë psikologia Dr. Emily Guarnotta, në marthastewart.com .

Krijimi i një rutine mëngjesi, atëherë, mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të kontrolluar dhe të çojë në mesazhe pozitive për listën tuaj të përditshme të detyrave. Kur ne pa dashje i fillojmë ditët tona, nga ana tjetër, duke lëvizur nëpër lajme, media sociale ose emailin tuaj, thotë guruja holistike e shëndetit të ushqyerjes, Lianna Nielsen, ne po i fillojmë ditët tuaja në mënyrë reaktive dhe jo në mënyrë proaktive.

“Kjo mund t’ju bëjë më pak produktivë, veçanërisht në arritjen e qëllimeve tuaja personale dhe t’ju japë më pak kontroll mbi ditën tuaj,” thotë Neilsen. “Gjithashtu, ekspozimi ndaj negativitetit, frikës ose konfliktit në mëngjes mund të krijojë një lente përmes së cilës ju e shihni botën.”

Nëse bëni pjesë në këtë kategori, është koha për të thyer ciklin.

Shikoni 7 zakonet e këqija të mëngjesit që mund të sabotojnë mëngjesin tuaj dhe të kufizojnë produktivitetin tuaj për pjesën tjetër të ditës.

Ju shtypni butonin e shtyrjes së alarmit

Ndërsa dremitja mund të duket si një mënyrë e përshtatshme për të fjetur pak më shumë, në fakt nuk ju pushon. Në fakt, kjo krijon vetëm më shumë stres ndërsa shkurtoni kohën që ju nevojitet për t’u përgatitur dhe për t’u përgatitur mendërisht për të marrë ditën tuaj. Nëse shtypni “snooze” në kurriz të të qënit në kohë, përpiquni të gjeni diçka për të pritur me padurim në mëngjes që do t’ju nxjerrë nga shtrati herën e parë që bie alarmi.

Përdorni pajisjet elektronike menjëherë

Në përpjekje për të kapur çdo gjë që mund të keni humbur gjatë orëve të mbrëmjes dhe të mëngjesit, mund të konsideroni të kontrolloni telefonin, tabletin ose kompjuterin tuaj për të lëvizur nëpër email ose media sociale. Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se kjo sjellje mund të pengojë produktivitetin tuaj dhe t’ju prishë humorin. Jo vetëm që lëvizja mund t’ju ngadalësojë, duke ju bërë të nxitoni në pjesën tjetër të mëngjesit, por gjithashtu mund t’ju bëjë të ndiheni të stresuar ose të shqetësuar, në varësi të asaj që po lexoni. Në vend që të hidheni në rrjetet sociale ose të kontrolloni emailin, vendosni alarmin që të luajë muzikë dhe në vend që ta fikni, kaloni disa minuta duke dëgjuar muzikë përpara se të dilni nga dhoma e gjumit.

Ju e nisni ditën me lajme

Në të njëjtën mënyrë, lajmet gjithashtu duhet të jenë jashtë kufijve. Nëse e filloni ditën duke u ekspozuar ndaj problemeve të botës, kjo krijon një lente më negative përmes së cilës ju shikoni jetën tuaj, e cila mund të ndikojë në mënyrën se si merrni vendime dhe komunikoni, dhe këto emocione që rezultojnë mund të pengojnë gjithashtu produktivitetin.

Nuk i jepni vetes kohë të mjaftueshme për t’u zgjuar

Është e rëndësishme të kesh kohë për t’u zgjuar plotësisht – gjë që kërkon të paktën 30 minuta. “Nëse nuk ke kohë të zgjohesh vërtet, rrezikon të tërhiqesh nga njerëzit dhe situatat që has dhe të shterosh energjinë tënde. Në vend të kësaj, merrni pak kohë për të ndjerë se ku jeni dhe për të ndjerë frymën tuaj.

Jeni të ngarkuar me sheqer dhe karbohidrate

Bagels dhe donuts mund të jenë opsioni më i shijshëm për shumë njerëz, por ato mund t’ju rrisin sheqerin në gjak. Humori ynë ndjek sheqerin tonë, kështu që nëse e filloni ditën duke ngrënë forma të thjeshta të karbohidrateve, kjo mund të dëmtojë produktivitetin, disponimin dhe fokusin tuaj. Nëse jeni një person i mëngjesit, filloni ditën tuaj duke balancuar karbohidratet me proteina, yndyrna të shëndetshme dhe fibra.

Ti nuk e rregullon shtratin

Ju mund të mendoni se rregullimi i shtratit është vetëm për t’u treguar, por në fakt ju ndihmon shumë për të përgatitur veten për një ditë produktiviteti. Të jesh produktiv kërkon një rrjedhë energjie. Pa rrjedhën e energjisë, nuk do të keni motivimin apo kreativitetin që ju nevojitet. Ju rregulloni shtratin tuaj çdo mëngjes si një ritual. Me kalimin e kohës, kjo lëvizje e thjeshtë zhvillon një zakon të shëndetshëm të përfundimit dhe organizimit, i cili çon në një ndjenjë mirëqenieje dhe arritje të tjera.

Stresi i së hënës

Mëngjesi i së hënës është thellësisht i lidhur me një ndjenjë frike për javën në vazhdim. Megjithatë, ky frikë mund të ndikojë në sensin tonë të qëllimit dhe produktivitetit të pashmangshëm. Riformuloni këtë ndjenjë si një ndjenjë qëllimi – mendoni se çfarë mund të ndryshoni në lidhje me këto ngjarje negative të pritshme. Për shembull, nëse i filloni mëngjeset me frikë nga një takim i drekës, mendoni për atë kohë të javës kur planifikoni të paraqisni një ide të re.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.