FRIKA NGA PLAKJA EKZISTON POR EDHE MOSHA KA PËRPARËSITË DHE DOBËSITË E SAJA

FRIKA NGA PLAKJA EKZISTON POR EDHE MOSHA KA PËRPARËSITË DHE DOBËSITË E SAJA

Të kesh frikë nga plakja është një nga frikërat më të zakonshme që njerëzit kanë dhe psikologët mendojnë se nuk është shqetësuese nëse ke frikë të moshohesh.

Por çfarë ndodh me trupin kur një person shkon rreth të 40-ve?

Flokët tona bëhen më pak të dendura

Kjo ndodh kryesisht tek meshkujt, por shumë njerëz humbasin flokët e tyre të trashë para se të mbushin 30 vjeç dhe 53% e meshkujve kur kalojnë nga 40 vjeç. Femrat humbin flokët, por më ngadalë se meshkujt. Kjo në të vërtetë është e pakëndshme, por ka edhe një avantazh: qimet e trupit tuaj ndalen gjithashtu së rrituri.

Por mund të vizitoni një trikolog që mund të zbulojë shkakun e humbjes së flokëve dhe t’ju ndihmojë të përballoni problemin tuaj.

Do të jetë më e lehtë të jesh një prind i mirë.

Burrat dhe gratë 40 vjeçare kanë më shumë përvojë jetësore, prandaj, ata kur përballen me vështirësi, dinë çfarë të bëjnë në situata sfiduese. Më shumë se kaq, ata janë më të sigurt financiarisht sesa njerëzit 20-vjeçarë. Kjo në fakt do të thotë se prindërit “më të vjetër” do të jenë në gjendje t’i japin fëmijës gjithçka që kanë nevojë.

Por ekzistojnë gjithashtu disa disavantazhe

Është një mënyrë më e ndërlikuar për një grua që të mbetet shtatzënë dhe të lindë një fëmijë të shëndetshëm. Pra, në rast se keni një zgjedhje dhe dëshirë, është më mirë të keni fëmijë më herët. Ne gjithashtu duhet të pranojmë se shkenca moderne përballet me problemet e lidhura me sistemin riprodhues të burrave dhe grave.

Mund të ndodhë intoleranca e laktozës

Intoleranca e laktozës zakonisht prek gratë afrikane dhe aziatike mbi 40 vjeç. Duke qenë në këtë moshë, niveli i enzimes laktike është i ulet dhe si rezultat, qumështi nuk mund të tretet dhe shkakton probleme të mëdha të zorrëve. Në rast se e përjetoni këtë problem, pini qumësht pa laktozë dhe konsumoni probiotikë.

Dhëmbët bëhen më pak të ndjeshëm

Nëse jeni duke vuajtur nga ndjeshmëria e dhëmbëve ndërsa jeni i ri, ky është një problem që mund të zhduket kur të rriteni. Kjo ndodh për shkak të dentinit, një ind kalcifik që rritet me kalimin e kohës dhe kjo është arsyeja pse ndjeshmëria zvogëlohet.

Fillon tkurrja e trupit.

Njerëzit fillojnë të tkurren pas 30 vjeç dhe ju mund t’i shihni këto ndryshime në kuptimin e vërtetë kur jeni 40 vjeç. Sipas të dhënave të mbledhura nga Universiteti i Arkansasit për Shkencat Mjekësore, meshkujt mund të humbasin gradualisht një cm midis moshës 30 dhe 70 vjeç dhe gratë mund të humbasin rreth 2 cm.

Nëse nuk doniqë kjo të ndodh, hani ushqime që përmbajnë kalcium dhe vitaminë D dhe mos harroni të ushtroheni fizikisht në aktivitete të ndryshme.

Metabolizmi ynë zvogëlohet.

Nëse jeni 40 vjeç, dhe hani ushqimin e njëjtë sikur keni ngrënë në moshën 20 vjeçare, ju do të fitoni peshë me të vërtetë shpejtë. Arsyeja është se, pas 40 vitesh, metabolizmi ynë zvogëlohet dhe i humbim muskujt më shpejt. Dr. Kathryn Bolingid thotë se femra mesatare fiton rreth 15 kg ndërmjet moshës 40 dhe 55 vjeç.

Për të shmangur këtë çështje të pakëndshme duhet të ndjekim një dietë të shëndetshme dhe të ushtrohemi fizikisht. Ajo që është e trishtuar është se, nuk ka receta magjike që mund të na ndihmojë të bëhemi të aftë. Ne gjithashtu duhet të punojmë shumë që të jemi në formë të përsosur.

Ne bëhemi më tërheqës dhe vetë-besimplotë

Psikologët vërejnë se femrat janë më të vendosura pas të 40-ve, sesa femrat në moshën 20 apo 30 vjeç. Ky është një fakt që i ndihmon ata të duan veten, të mos shqetësohen për gjëra të vogla, të heqin qafe njerëzit e kqinj dhe të jenë me të vërtetë të lumtur por edhe financiarisht të pavarura.

Duke qenë në këtë epokë, njerëzit po e rivlerësojnë vetveten dhe njerëzit rreth tyre. Prandaj, burrat dhe gratë bëhen më tërheqëse në sytë e të tjerëve.

Dëgjimi dhe shikimi mund të përkeqësohen.

Në moshën  40 vjeçare, njerëzit fillojnë të përjetojnë largpamësi apo çështje të tjera të të lidhura me shikimin: është e provuar që njerëzit kanë nevojë për më shumë dritë për të lexuar dhe gjithashtu vërejnë ndryshime në perceptimin e ngjyrave. Megjithatë, një problem tjetër i syve është dhe bllokimi I kanalit të lotit. Dëgjimi ynë përkeqësohet shumë dhe kjo ndodh për shkak të ndryshimeve në strukturën e membranës timpanike dhe veshit të brendshëm. Për të gjetur një problem në kohë, ju do të vizitoni mjekun herë pas here.

Sistemi ynë imunitar bëhet më i fortë

Duke u bërë 40 vjeç, njerëzit tashmë janë sulmuar nga shumë viruse të ndryshme dhe si rezultat i kësaj, sistemi imunitar bëhet më i fortë dhe ne sëmuremi më rrallë. Nëse doni të përmirësoni sistemin tuaj imunitar, do t’ju duhet të bëni një mënyrë jetese të shëndetshme. Për më tepër, është gjithashtu e rëndësishme që të kaloni kohën jashtë dhe të merrni ajër të freskët.

Sensori i shijes ndryshon.

Kur lindim, ne kemi rreth 9,000 shije. Por kur rritemi, sasia e këtyre receptorëve zvogëlohet dhe fillojmë të humbasim një ndjesi shijeje, zakonisht duke filluar me shije të ëmbël dhe të kripur dhe më pas me të hidhurat. Për më tepër, këto ndryshime ndodhin tek femrat më herët se tek meshkujt. Pjesa e trishtuar është se ne nuk jemi në gjendje ta ndalojmë këtë proces, por kjo nuk do të thotë që ju nuk do të jeni fare në gjendje të dalloni shijet e ndryshme.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.