KËPUCËT ME TAKA TË LARTA RREZIK PËR SHËNDETIN

KËPUCËT ME TAKA TË LARTA RREZIK PËR SHËNDETIN

Kur mbathni këpucë me taka të larta, përveç dhimbjes së përkohshme në këmbë, ato mund të kenë ndikim të madh në trupin dhe shëndetin e grave. Në mesin e rreziqeve është edhe mundësia që të lëndoni kyçin e këmbës ose të përfundoni me fraktura të vogla. Ndrydhje e kyçit të këmbës është një dëmtim shumë i rrezikshëm, veçanërisht për gratë që përdorin rrallë këpucë me take të larta.

Kjo është për shkak se muskujt e stabilizuar të këmbëve, kyçeve dhe këmbës së poshtme që na mbrojnë nuk janë mjaft të fortë për të balancuar trupin. Nyjat në gjunjë ose në pjesën e poshtme të këmbëve mund të bëhen artritike nëse mbani shumë shpesh këpucë me taka. Kjo është për shkak se mënyra se si ju balanconi ndërsa qëndroni në këmbë ose ecni mund të shkaktojë dëmtim të kërcit në këto nyje.

Poashtu problemet ekzistuese në këmbë mund të përkeqësohen. Nëse keni gisht ose thonj të rrënjosur, veshja e takave të larta mund t’i përkeqësojë këto probleme. Veshja e takave të larta nuk prek vetëm këmbët. Mund t’i bëjë gjërat të pakëndshme edhe për pjesët e tjera të trupit tuaj. Përdorimi i zgjatur i takave të larta jo vetëm që ju vë në rrezik lëndimi.

Studimet tregojnë se thembra janë të lidhura me probleme të mëdha si fasciiti i shputës, dhimbjet kronike të gjurit, problemet e ijëve, dhimbjet e shpinës dhe qafës, madje edhe dhimbje koke. Kjo është të paktën pjesërisht për shkak të mënyrës se si shpërndahet pesha e trupit tuaj kur vishni taka. Shohim shpesh se si muskujt dhe tendinët e këmbëve të shkurtohen, legeni anohet përpara, kurba e shpinës rritet dhe pjesa e sipërme e trupit anon prapa.

Kur vishni taka të larta, qendra e gravitetit ndryshon, po ashtu edhe ecja. Mund të preken edhe thonjtë e këmbës, të cilët “lëndohen” për shkak të kontaktit me takat e larta. Përveç mënyrës se si takat i bëjnë thonjtë tuaj të duken, ato mund të ndikojnë edhe në rritjen e tyre. Sidomos nëse janë taka me një “shputë” tejet të mprehtë, thonë analizat./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.