ZBULOHET PORTRETI I VJETËR 25 000 VJEÇAR-BESOHET TË JETË I GRUAS

Portreti më i vjetër është 25,000 vjet dhe besohet të jetë i një gruaje!

Më shumë se 25,000 vjet më parë njerëzit e lashtë gdhendën një portret prej fildishi i cili besohet të përfaqëson një figurë të gruas të quajtur Venus XV. Portreti ndodhet në një nga vendet më të famshme të Paleolitit, Dolni Vestonice, Republika Çeke, i cili filloi të eksplorohej në vitin 1924. Gërmimet arkeologjike kryhen çdo vit nga Karel Absolon në emër të institucionit çekosllovak “Muzeu Provincial Moravia”. Ai mahniti botën me një sërë zbulimesh unike deri në vitin 1938 kur ushtria gjermane pushtoi Dolni Vestonice, shkruan revista “Gjithçka për Arkeologjinë”.

Gërmimet arkeologjike vazhduan pas luftës dhe zgjatën deri në vitin 2009. Rreth 2300 fragmente të figurinave me tulla janë gjetur deri më tani në vend shumica e të cilave janë kafshë si luanë, rinocerontë ose mamuthë, me dy përshkrime të grave (njëra prej balte dhe tjetra prej fildishi). Vendi është i pasur me dëshmi të vendbanimit të popullatës së gjuetisë, karakterizohet gjithashtu nga një pasuri e objekteve artistike dhe dekorative, varreve rituale dhe dëshmive më të vjetra të përdorimit të teknologjive të reja (qeramika dhe tekstile).

Koka e portretit të Venusit e bërë nga fildishi nga një vigan është me përmasa të vogla: është 4,8 cm e lartë; 2,4 cm e gjerë dhe 2,2 cm e trashë. Mund të jetë një personazh i një burri ose një gruaje, por supozohet të jetë një figurë gruaje. Modeli i flokëve ka formën e topuzit. Vija e ndërprerë shënon majën e ballit, e cila tregon një fytyrë të zgjatur. Vetullat janë tërhequr me kujdes sipër syve jashtëzakonisht të detajuar, hunda dhe goja janë proporcionale. Nuk ka veshë, por mund të jenë të mbuluar me qime. Në njërën anë të fytyrës vihet re një deformim i vogël. Një nga arsyet pse ky artefakt besohet të jetë një portret i një gruaje është se gjatë gërmimeve në vitet 1920 u gjetën disa varre grash.

Leave a Reply

Your email address will not be published.