NJË GRUP STUDIUESISH KANË GJETUR PROTEINËN QË PËRCAKTOJNË NGJYRËN E FLOKËVE GJATË GJITHË JETËS

NJË GRUP STUDIUESISH KANË GJETUR PROTEINËN QË PËRCAKTOJNË NGJYRËN E FLOKËVE GJATË GJITHË JETËS

Gjithnjë e më shumë femra duket se po pajtohen me flokët e thinjura dhe të bardha , madje edhe ato që janë të ekspozuara në qendër të vëmendjes, nisur nga paraqitjet e fundit të emrave të mëdhenj. Por nëse dikush na thotë se mund të rifitojmë ngjyrën natyrale të flokëve, ta kthejmë procesin e zbardhjes?

Kjo pretendohet tani nga një ekip studiuesish në Universitetin e Kolumbisë , në studimin e parë të këtij lloji. Ekspertët fillimisht identifikuan 323 proteina që përcaktojnë ngjyrën e flokëve gjatë gjithë jetës së tij. Më pas ata vëzhguan se si kjo ndikohet nga stresi. Përfundimi që ata arritën: Stresi me të vërtetë i zbardh flokët , por mund të ndodhë edhe e kundërta. Domethënë në një periudhë të relaksuar, siç janë festat, të rizbulojmë deri diku ngjyrën tonë natyrale. ” Një vullnetar iu desh të bënte vetëm një udhëtim dy-javor për t’i kthyer për mrekulli disa qime në ngjyrën e tyre natyrale.” komentoi kreu i studimit Ayelet Rosenberg .

Optimizëm i kujdesshëm

Por le të mos nxitojmë të rezervojmë një pushim të pacaktuar, nëse të paktën duam ta bëjmë për t’i kthyer flokët në ngjyrën bionde apo kafe natyrale, të themi, ngjyrën që kishte kur ishim njëzet e ca. Duhet të bëhen kërkime të mëtejshme për të konfirmuar përfundimin e mësipërm, por edhe për të shqyrtuar nëse ai vlen për ata mbi 40 vjeç.

Por nëse konfirmohet përfundimisht, do të jetë një revolucion i vogël. Sepse do të kemi një nga pasojat e pakta të dukshme të stresit , që do të na ndihmojë të kuptojmë se sa shkatërruese mund të jetë për funksionet e brendshme të organizmit tonë që të bëjnë ndryshime rrënjësore në jetën tonë. Në një të ardhme jo shumë të largët, nëse papritmas shohim që flokët tanë zbardhen në zona të mëdha, do ta përdorim këtë si një tregues për të ekzaminuar, në bashkëpunim me mjekun tonë, nivelet e stresit nga të cilat vuajmë aktualisht.

Por si përmbyset thinja e flokëve? Në nivel qelizor, qelizat staminale ndërmarrin veprime, të cilat mund të krijojnë çdo lloj qelize dhe që tashmë po përdoren në gjithnjë e më shumë trajtime mjekësore. Por deri më tani as që e dinim që ato mund t’i kthejnë ngjyrën flokëve të bardha dhe të thinjura, e lëre më t’i përdorin për t’i kthyer flokëve tonë ngjyrën e humbur.

Por nëse ia dalim, bojërat një ditë mund t’i lënë vendin terapive qelizore. Ose të paktën ne mund të përdorim qimet e bardha të sapo mbirë në kokën tonë si provë për shefin tonë në zyrë se ne kemi nevojë urgjente për një pushim .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.