NUK KA RËNDËSI KUR USHTRONI POR SA USHTRONI BRENDA JAVËS

NUK KA RËNDËSI KUR USHTRONI POR SA USHTRONI BRENDA JAVËS

Rritja e intensitetit të aktivitetit fizik në fundjavë është po aq efektive sa ushtrimet gjatë gjithë javës, treguan rezultatet e një studimi nga Universiteti i Sao Paulos.

Rreth 350,000 njerëz morën pjesë në hulumtimin e publikuar në revistën e ekspertëve JAMA Internal Medicine dhe të dhënat u mblodhën për dhjetë vjet. Shkencëtarët vëzhguan ndryshimet midis stërvitjes të dielave dhe fundjavës dhe arritën në një përfundim interesant.

Nuk ka rëndësi kur ushtroni

Të dhënat treguan se lloji dhe sasia totale e ushtrimeve ishte më e rëndësishme se numri i stërvitjeve. Kështu, ekspertët këshillojnë të paktën 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar ose 75 minuta stërvitje energjike. Gjithashtu, nuk ka rëndësi pamja kur ushtroni.

Pas krahasimit të dy grupeve të ushtruesve, njëri që ushtronte ekskluzivisht në fundjavë dhe tjetri që vizitonte palestrën çdo ditë, studiuesit gjetën shumë pak dallime mes tyre, kryesisht për sa i përket shëndetit. Kjo do të thotë që të stërvitesh në fundjavë është po aq efektive sa të stërvitesh disa herë në javë.

“Gjetjet sugjerojnë se individët që merren rregullisht me aktivitet fizik, pavarësisht nëse ushtrojnë ekskluzivisht në fundjavë apo çdo ditë, kanë një shkallë më të ulët të vdekshmërisë sesa njerëzit që nuk ushtrojnë fare”, përfunduan ekspertët.

Duke pasur parasysh se nuk kishte ndonjë ndryshim domethënës kur bëhej fjalë për krahasimin e dy grupeve, autorët e studimit konfirmuan se individët që u angazhuan në nivelin e rekomanduar të aktivitetit fizik kishin të njëjtat rezultate nëse i kryenin ushtrimet gjatë javës ose u përqendruan në stërvitje fundjavë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.