PLASTIKA PËRDORET GJITHNJË E MË SHUMË PËR RUAJTJEN E USHQIMIT POR MUND TË DËMTOJË SHËNDETIN

PLASTIKA PËRDORET GJITHNJË E MË SHUMË PËR RUAJTJEN E USHQIMIT POR MUND TË DËMTOJË SHËNDETIN

Plastika gjendet kudo. Ajo që është bërë një fakt gjithnjë e më shqetësues është plastika që përdoret drejtpërdrejt në kontakt me ushqimin që hamë, veçanërisht për shkak të provave në rritje të dëmit që mund të shkaktojë në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Plastika që janë veçanërisht problematike dhe përdoren në ushqimin tonë janë polikarbonat dhe PVC.

Polikarbonatet janë plastika që përdoret shpesh në kontejnerët e magazinimit, shishet dhe enët plastike dhe mund të lëshojnë bisphenol A (BPA) në trupin tuaj. BPA thuhet se ka një efekt të dëmshëm imitues të estrogjenit që është shkaku kryesor i të gjitha llojeve të problemeve shëndetësore. Lista e problemeve shëndetësore përfshin numrin e ulët të spermës, rrezikun e obezitetit, diabetin, kancerin dhe pubertetin e hershëm.

PVC, nga ana tjetër, përdoret zakonisht për të bërë ngjitës që përdoren për të mbështjellë drejtpërdrejt ushqimet dhe kapakët për kavanoza dhe shishe. PVC përmban kimikate të tilla që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj riprodhues. Ekspozimi i tepërt ndaj PVC ka qenë gjithashtu i lidhur me një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit.

Një nga fajtorët e tjerë kryesorë që tashmë është dokumentuar se gjendet në ushqimet që konsumojmë është mikroplastika. Rezulton se ne kemi konsumuar ujë rubineti të ndotur me mikroplastikë në të. Në fakt, një studim i kohëve të fundit i bazuar në mostrat e mbledhura nga 14 vende thotë se njerëzit mund të gëlltisin nga 3000 deri në 4000 mikrogrimca plastike nga uji i rubinetit çdo vit. Nga mbeturinat e plastikës, pastat e dhëmbëve, pastruesit e fytyrës, eksfoliantët dhe artikujt ushqimorë, si kripa e detit, mikroplastika ekziston në një numër të panumërt artikujsh që përdorim. Pothuajse pesë milionë tonë plastikë pritet të hidhen në oqean, duke ndotur kripën e detit që ne përdorim.

Shkencëtarët në Austri thonë se kanë zbuluar copa të vogla plastike në jashtëqitjen e njerëzve për herë të parë por ekspertët paralajmërojnë se studimi është shumë i vogël dhe i parakohshëm për të nxjerrë ndonjë përfundim të besueshëm. Ndërkohë që po kryhet një sasi e madhe kërkimesh për të vlerësuar shkallën e rrezikut të mundshëm që mikroplastika shkakton te qeniet njerëzore, hulumtimi aktual është mjaft sugjerues për të treguar se bëjmë mirë të kufizojmë përdorimin e plastikës me ushqimin që konsumojmë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.