QËNDRIMI ULUR PËR KOHË TË GJATË RRIT RREZIKUN PËR PROBLEME TË ZEMRËS-THOTË NJË STUDIM I RI

NËSE QËNDRONI TË ULUR PËR NJË KOHË TË GJATË RRISNI RREZIKUN PËR PROBLEME TË ZEMRËS-THOTË NJË STUDIM I RI

Efektet anësore të qëndrimit ulur shumë gjatë përfshijnë rritjen e ndjeshmërisë ndaj problemeve të zemrës, ka zbuluar një studim i ri.

Pandemia e Covid-19 ka ndryshuar jetën në atë mënyrë që modelet hibride të punës janë bërë një mënyrë jetese për shumicën e profesionistëve. Edhe fëmijët janë ekspozuar ndaj një sistemi të klasave dhe shkollimit online. Kjo na ka shtyrë të gjithëve në prag të orëve të zgjatura të qëndrimit ulur në një vend. Por efektet anësore të qëndrimit ulur shumë gjatë mund të jenë shumë të shumta.

Lidhja midis qëndrimit ulur shumë gjatë dhe problemeve të zemrës

Një studim i ri, i bashkëdrejtuar nga profesori i shkencave shëndetësore të Universitetit Simon Fraser, Scott Lear dhe Wei Li i Akademisë Kineze të Shkencave Mjekësore të Pekinit, fokusohet në lidhjen midis kohës së qëndrimit ulur dhe shëndetit të zemrës.

Sipas një deklarate në faqen zyrtare të Universitetit Simon Fraser, hulumtimi ndoqi individë mbi një mesatare prej 11 vjetësh. U zbulua se sasitë e larta të kohës ulur ishin të lidhura me rritjen e rrezikut të vdekjes së hershme dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Hulumtimi i publikuar në revistën Jama Cardiology, mori parasysh një anketë të mbi 100,000 individëve në më shumë vende. Rezultatet tregojnë se njerëzit që rrinin ulur për gjashtë deri në tetë orë në ditë kishin 12-13 për qind më shumë rrezik për vdekje të hershme dhe sëmundje të zemrës. Dhe nëse kjo zgjatet në tetë orë në ditë rreziku rritet në 20 për qind.

Mesazhi kryesor këtu është të minimizoni sa qëndroni ulur. Nëse duhet të uleni, të bëni më shumë ushtrime gjatë periudhave të tjera të ditës do ta kompensojë këtë rrezik”, tha Lear.

Rreziku i problemeve shëndetësore zvogëlohet nëse qëndroni aktiv, zbulon studimi

Fakte të tjera që dolën nga studimi përfshijnë se ata që uleshin më shumë dhe ishin më pak aktivë kishin rrezikun më të lartë deri në 50 për qind. Ndërsa ata që uleshin më shumë por ishin edhe aktiv kishin një rrezik dukshëm më të ulët prej rreth 17 për qind.

“Për ata që rrinë ulur më shumë se katër orë në ditë, zëvendësimi i gjysmë ore qëndrimi ulur me ushtrime ul rrezikun me dy për qind”, vuri në dukje Lear, duke shtuar se bërja e ndryshimeve korrigjuese të stilit të jetesës mund të jetë një shpëtimtar.

Efektet anësore nëse qëndroni shumë gjatë ulur.

* Mund të përfundoni me hipertension;

* Çështjet e shtyllës kurrizore mund të bëhen të deformuara për shkak të presionit mbi ijet dhe shpinën;

* Shikoni këmbët tuaja pasi qëndrimi ulur për orë të gjata me këmbët tuaja të varura në ajër mund të ketë efekte negative;

* Problemet me peshën të ndjekura nga probleme të tjera të stilit të jetesës, mund të rrezikojnë mirëqenien tuaj;

Pra, të dashura zonja, bëni përpjekje të vetëdijshme për t’u ngritur nga vendi ose për t’i bërë fëmijët tuaj të bëjnë pushime të shpeshta nga puna në tavolinë. Shtrihuni pak, ecni pak, ngjitni shkallët, bëni pak palestër dhe do ta shihni ndryshimin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.