USHQIMET QË DUHET TI LARGONI NËSE DËSHIRONI TË SHPËTONI NGA AKNET

USHQIMET QË DUHET TI LARGONI NËSE DËSHIRONI TË SHPËTONI NGA AKNET

Aknet janë një problem i vazhdueshëm i inflamacionit të lëkurës, i cili më së shpeshti prek fytyrën, ndonjëherë shpatullat, shpinën, qafën, gjoksin ose pjesën e sipërme të krahëve gjithashtu dhe rezulton me njolla dhe puçrra. Mund të ndodhë në çdo moshë por ndodh shpesh gjatë pubertetit kur gjëndrat dhjamore janë aktive. Edhe pse nuk është i dëmshëm, mund të lërë shenja në lëkurë. Aknet mund të shkaktohen për arsye të shumta si p.sh: prodhimi i tepërt i vajit (sebum), bllokimi i gjëndrave të flokëve nga vaji dhe infeksioni i qelizave të lëkurës të shkaktuar nga bakteret.

Sipas studimeve të ndryshme, ngrënia e disa ushqimeve mund të acarojë aknet. Cilat janë ushqimet më të këqija për aknet?

  1. Gluteni

Një dietë që përjashton ngrënien e çdo gjëje me gluten njihet si një dietë pa gluten. Një dietë pa gluten mund t’ju ndihmojë të parandaloni aknet nëse lëkura juaj është e ndjeshme ndaj glutenit. Elbi, thekra, triticale dhe gruri përmbajnë gluten dhe kështu duhet të shmangni ngrënien e këtyre drithërave. Disa artikuj natyralë pa gluten përfshijnë perime dhe fruta, forma natyrale dhe të papërpunuara të fasuleve, fara, bishtajore dhe arra, vezë dhe mish të papërpunuar, ushqim deti dhe shpendë.

  1. Produktet qumështore

Hormonet artificiale u jepen lopëve qumështore gjë që ndikon në sasinë e qumështit që prodhojnë. Sipas studiuesve, konsumimi i produkteve të qumështit mund të shkaktojë që ato hormone të prishin ekuilibrin tuaj hormonal. Kjo mund të rezultojë në akne. Sipas një hipoteze tjetër, aknet gjithmonë do të përkeqësohen nga hormonet e rritjes të përfshira në qumësht. Kështu, konsumimi i produkteve të qumështit mund ta përkeqësojë situatën nëse keni akne.

  1. Ushqimi me vaj

Marrja e madhe e acideve yndyrore është e lidhur me shkallë më të lartë të inflamacionit dhe akneve. Kjo mund të jetë për shkak të niveleve të larta të vajrave në dietë të cilat janë të larta në acide yndyrore omega-6. Ky bollëk i tepërt i acideve yndyrore bën që trupi të bëhet inflamator, gjë që mund t’i përkeqësojë aknet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.