USHTRIMET FIZIKE NDIHMOJNË NË RUAJTJEN E KUJTESËS

USHTRIMET FIZIKE NDIHMOJNË NË RUAJTJEN E KUJTESËS

Një studim i Universitetit të Pitsburgut ka konstatuar se ushtrimet tre herë në javë për katër muaj mund të ndihmojnë në ruajtjen e kujtesës. Aktivitetet fizike në të 50-at dhe 60-at mund të jetë çelësi për të shmangur humbjen e kujtesës, sugjeron një studim.

Ekspertët vëzhguan 3000 të rritur të moshës së mesme dhe identifikuan një lidhje të fortë midis niveleve të stërvitjes dhe aftësisë së tyre për të kujtuar ngjarjet kryesore të jetës. Njerëzit që kryejnë ushtrime aerobike, çiklizëm, ecje ose vrapim, tre herë në javë, kanë memorie më të mirë, treguan rezultatet. Ushtrimi nxit rrjedhjen e gjakut në tru, duke ndaluar neuronet të vdesin derisa njerëzit plaken – duke ruajtur kështu kujtimet.

Autorja kryesore e studimit Sarah Aghjayan deklaroi: “Ne zbuluam se kishte përmirësime më të mëdha në kujtesë në mesin e atyre që janë të moshës 55 deri në 68 vjeç krahasuar me ata që janë 69 deri në 85 vjeç, kështu që ndërhyrja më herët është më mirë. Nga studimi ynë, duket sikur ushtrimi rreth tre herë në javë për të paktën katër muaj është sa shumë ju duhet për të korrur përfitimet në kujtesën episodike. Implikimet për shëndetin publik janë të qarta: Ushtrimi është një mënyrë e arritshme që të moshuarit të shmangin rënien e kujtesës, duke përfituar për vete, ata që kujdesen për të moshuarit dhe sistemi i kujdesit shëndetësor. Ju nevojiten vetëm një palë atlete të mira për ecje, dhe mund të dilni të lëvizni trupin tuaj.”

Rezultatet sugjeruan gjithashtu që stërvitjet duhet të mbahen për të paktën katër muaj që njerëzit të kenë ndonjë përfitim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.