ZAKONET MË TË ÇUDITSHME NË MBARË BOTËN PËR NDËRRIMIN E MOTMOTEVE

Sipas të dhënave historike, njerëzit e kanë festuar fillimin e Vitit të Ri për mijëra vjet me rradhë. Në mbarë globin njerëzit e festojnë në mënyra të ndryshme ndërrimin e motmoteve  por shumë nga ata e festojnë në mënyrë të ngjashme, megjithëse me shumë zakone interesante. Festimi më i vjetër i u zhvillua katër mijë vjet më parë në Babiloninë e lashtë. Vetëm në vitin 46 para Krishtit, perandori romak Julius Caesar prezantoi kalendarin Julian dhe vendosi që 1 janari do të ishte fillimi i një viti të ri. Më vonë në vitin 1582 krishterët pranuan 1 janarin si fillimin e vitit të ri sipas kalendarit Gregorian.

SPANJA

– Në mesnatën e 31 dhjetorit në Spanjë tradita thotë të hanë rrush dhe saktësisht 12 kokrra – për të siguruar 12 muajt e lumtur në vazhdim.

HUNGARIA

– Në Hungari kjo ditë quhet edhe Sylvester. Tradita përfshin të bërit shumë zhurmë në natën e Vitit të Ri për të larguar shpirtrat e këqij dhe demonët. Në Hungari, qepja ose larja e rrobave në këtë ditë konsiderohet një aksident. Nëse një burrë hyn në shtëpi më 1 janar, konsiderohet me fat. Mëngjesin e 1 janarit është zakon të lahen me ujë të ftohtë që përmban mollë të kuqe për të qenë të shëndetshëm gjatë gjithë vitit.

JAPONIA

– Ardhja e Vitit të Ri në Japoni festohet me 108 zile që sipas budizmit simbolizojnë pastërtinë. Japonezët besojnë se çelësi i lumturisë është të hysh në vitin e ardhshëm duke buzëqeshur dhe është zakon të hanë biskota orizi për lumturi në mesnatë.

KINË

– Në Kinë 1 janari është zyrtarisht dita e parë e Vitit të Ri. Kinezët e lyejnë derën e përparme me ngjyrë të kuqe sepse ajo simbolizon lumturinë.. Kinezët pastrojnë shtëpinë para Vitit të Ri, heqin qafe gjërat e vjetra, blejnë dekorime, dhurata dhe rroba të reja.

IZRAELI

– Izraelitët e numërojnë kohën sipas kalendarit gregorian dhe formalisht Vitin e Ri nuk e festojnë më 31 dhjetor. Viti i Ri hebre përfshin shumë zakone si ngrënia e mollëve të mbuluara me mjaltë për të qenë të ëmbël vitin e ardhshëm.

HOLANDA

– Në Holandë në mesnatë familjet vrapojnë në rrugë, ndezin fishekzjarre dhe hedhin fishekzjarre. Më 1 janar mijëra holandezë shkojnë për të notuar në detin e akullt të Veriut për fat dhe shëndet vitin e ardhshëm.

FILIPINET

– Në Filipine hahen ëmbëlsira të rrumbullakëta që lidhen me monedha dhe në këtë mënyrë thërrasin pasurinë në vitin e ri. Viti i Ri dhe 1 Janari janë festa shumë të rëndësishme që nxisin vlerat familjare, dashurinë, vëmendjen, përpiqemi të harrojmë të gjitha momentet e këqija të vitit të kaluar./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.