Ç’THONË SIZMOLOGËT, A RREZIKOHET RMV NGA TËRMETI?

Ç’THONË SIZMOLOGËT, A RREZIKOHET RMV NGA TËRMETI?

Nuk ka asnjë lidhje mes tërmetit në Turqi dhe tërmeteve në Rumani apo Kroaci, thot sizmologu Mihail Garevski, drejtor i Institutit për ndërtime rezistente sizmike dhe ndryshime klimatike.

– Ata thjesht nuk janë të lidhur. Për të qenë i qartë, do të përpiqem të kap sa më pak shkencore. Një tërmet në rrjetin e Anadollit nuk mund të ketë ndikim në Rumani, por jo në Stamboll, apo në disa vende të tjera afër. Thjesht, Rumania, si dhe Turqia, veçanërisht rajoni ku këtë herë pati një tërmet të fortë, konsiderohen si rajone sizmikisht aktive. Në këtë rajon të Rumanisë, çdo 60 vjet ka një tërmet pothuajse të rregullt me ​​magnitudë rreth ose mbi 7 gradë – thekson Garevski.  Në vitin 1940 ka ndodhur një tërmet i fortë me magnitudë 7.7 në Rumani, ndërsa në vitin 1977 ka ndodhur një tërmet me magnitudë 7.5 i cili është ndjerë edhe në Shkup dhe ka zgjatur 55 sekonda, sqaron sizmologu Garevski për Faktor. Ai thekson se Rumania ka pasur tërmete me magnitudë 5.3 në vitin 2014, si dhe një tërmet me magnitudë 6.2 në vitin 1990, që është dëshmi se është një rajon i prirur ndaj tërmeteve.

Megjithse shkencëtarët në fushën e sizmologjisë zakonisht shmangin parashikimet për tërmetet e ardhshme, sepse nuk ka matje të sakta për të treguar se ku dhe kur do të ndodhë një tërmet, ai thekson se nuk ka rrezik të ndodhë një tërmet më i fortë në Maqedoninë e Veriut si pasojë e lëkundjes së tokës në zonë.

– Në Maqedoni mund të ndodhin tërmete me fuqi prej 2 deri në 3 gradë, të cilët mund të mos i ndjejmë dhe as t’i mbajmë mend. Por dua të theksoj se edhe nëse do të ketë, ato lëkundje nuk do të kenë asnjë lidhje me tërmetin në Turqi. Duhet të përmendim se një numër i madh tërmetesh ndodhin çdo ditë në botë. Kjo periudhë dominohet ende nga pasgoditjet në Turqi, por sot, për shembull, tërmete janë regjistruar në Greqi dhe Bullgari. Në Greqi me magnitudë 3.6 gradë, ndërsa në Bullgari me magnitudë 3.1 gradë gjashtë orë më parë. Tërmetet me magnitudë nga 2 deri në 3 gradë ndodhin vazhdimisht dhe në numër të madh në mbarë botën – shton Garevski.

Sizmologu sqaron se Rumania, si një vend që konsiderohet edhe zonë tërmetesh, këto ditë ka shpesh tërmete, të cilët janë pasgoditje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.