GRATË DHE VAJZAT NUK GUXOJNË TË VIZITOJNË PARQET ARGËTUESE NË TË NJEJTËN DITË ME BURRA

GRATË DHE VAJZAT NUK GUXOJNË TË VIZITOJNË PARQET ARGËTUESE NË TË NJEJTËN DITË ME BURRA

Parqet argëtuese në Afganistan do të ndahen sipas gjinisë. Ky është vendimi i fundit i qeverisë talebane në Kabul. Kjo thellon edhe më shumë shqetësimet për të drejtat e vajzave dhe grave, pasi ajo pason një ndryshim të minutës së fundit gjatë javës së kaluar i cili i ndaloi vajzat afgane të ktheheshin në shkollat ​​e hapura.

Ministria e Parandalimit të Talebanëve ka lëshuar një urdhër që të gjitha parqet argëtuese, vendet e shoqërimit dhe lojërave në Kabul të jenë të hapura për gratë dhe vajzat nga e diela në të martë, ndërsa djemtë dhe burrat do të lejohen nga e mërkura deri të shtunën. Ndërsa në këtë vendim nuk ka përjashtime për familjet në urdhrin e ministrisë.

OKB-ja dhe vëzhguesit e tjerë ndërkombëtarë kanë paralajmëruar vazhdimisht për abuzimin e vajzave dhe grave gjatë regjimit shtatë mujor të talebanëve, duke përfshirë kufizime drakoniane në lëvizjen e tyre, lirinë për të punuar ose për të udhëtuar, ose aftësinë e tyre për të kryer edhe aktivitetet më të thjeshta të përditshme në publik.

“Regjimi taleban është tani zyrtarisht një shtet policor autoritar i aparteidit gjinor,” tha Tamim Asei, drejtor ekzekutiv i Institutit të Afganistanit për Studimet e Luftës dhe Paqes dhe Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë. “Ndërsa regjimi është një realitet de fakto, ai nuk meriton asnjë njohje dhe legjitimitet ” shtoi ai. Deklarata e tij vjen pas shpalljes së sotme për ndalimin e socializimit gjinor në parqet argëtuese./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.