GRATË NË PROTESTA PARA POLICISË PËR TË KËRKUAR MBROJTJE

GRATË NË PROTESTA PARA POLICISË PËR TË KËRKUAR MBROJTJE

Gratë e shqetësuara, aktiviste dhe përfaqësues të organizatave joqeveritare ngritën zërin kundër rasteve gjithnjë e më të shpeshta të dhunës në të cilat gratë janë viktima. Ato protestuan para Ministrisë së Punëve të Brendshme, duke shprehur revoltën ndaj institucioneve “të cilat duhet të na mbrojnë nga dhuna, por mesa duket nuk e bëjnë atë”.

Të indinjuar nga rasti që u bë i njohur në opinion si “taksisti i egër i arratisur nga policia”, janë mbledhur një grup aktivistësh për të drejtat e grave. para Ministrisë së Punëve të Brendshme për të theksuar edhe një herë se pikërisht me qëndrimin joprofesional të një pjese të madhe të punonjësve të policisë nis labirinti i ngatërruar shumëinstitucional për viktimën e dhunës me bazë gjinore.

Punonjësit e policisë në stacione nuk janë të sensibilizuar dhe joprofesionistë kur denoncohet dhunë me bazë gjinore; Oficerët e policisë nuk dinë të vlerësojnë se çfarë është sulmi seksual, ngacmimi seksual dhe lëndimi trupor, ndaj i klasifikojnë si “sjellje të pahijshme”; Policia po bën viktimizimin e dyfishtë dhe po e zgjat procedurën dhe një bandit ikën nga fytyra e drejtësisë – theksuan aktivistët dhe apeluan drejtpërdrejt te ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, që të sanksionohen policët në SP Aerodrom që nuk e kanë bërë. veproni në mënyrë profesionale dhe më tej i viktimizonte dhe i shqetësonte viktimat.

“Nëse MPB-ja nuk i sanksionon punonjësit e policisë, do të konfirmojë se si institucion përjetëson të njëjtën kulturë të dhunës dhe se angazhimet e tyre janë vetëm deklarative”, thanë aktivistët dhe theksuan se mungesa e azhuritetit e mban Maqedoninë në listën e vendeve me politikë brutale ndaj viktimave të dhunës me bazë gjinore – në kundërshtim me të gjitha angazhimet formale të vendit në Këshillin e Evropës dhe Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut – se do të ndërmarrë reforma të duhura në këtë drejtimin.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.