ISHP: VAZHDON ULJA E INFEKTIMEVE, TË SHTRUARVE NË SPITAL DHE VDEKJEVE NGA COVID-19

ISHP: VAZHDON ULJA E INFEKTIMEVE, TË SHTRUARVE NË SPITAL DHE VDEKJEVE NGA COVID-19

Sipas raportit javor të Institutit të Shëndetit Publik për gjendjen me pandeminë Kovid 19 në vend, në periudhën prej 28 mars, deri më 3 prill 2022, ka vazhduar ulja e infektimeve, të shtruarve në spital dhe vdekjeve. Në këtë periudhë janë testuar 14 873 persona dhe janë regjistruar 1 602 raste të reja pozitive nga 30 qytete të vendit, që është një rënie prej 5,4% krahasuar me javën e kaluar. Përqindja e pozitivitetit varion nga 4.2% në 12.5%, apo mesatarisht 10.2%.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 893; 55,7%), ndërsa incidenca më e lartë javore është regjistruar në Kavadar – 204,9 / 100.000, Dellçevë – 184.0 / 100.000 dhe Manastir – 178.3 / 100.000. Janë regjistruar persona të infektuar në të gjitha grupmoshat. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç, ndërsa numri më i ulët është regjistruar në grupmoshën 0-9 vjeç.

Në këtë periudhë 1,706 persona kanë rezultuar të infektuar, që paraqet 4,6% më pak se një javë më parë (n = 1,789). Janë raportuar gjithsej 272 riinfeksione, një rritje prej 1.5% krahasuar me një javë më parë.

Poashtu janë raportuar 12 vdekje në 8 qytete, apo 45,5% më pak se një javë më parë (n = 22). Shumica prej tyre janë nga Shkupi (3). Për sa i përket moshës, janë regjistruar 11 vdekje në grupmoshën mbi 60 vjeç dhe një vdekje në grupmoshën 50-59 vjeç. Poashtu nga testimet e kryera në 6 (6,5%) të mostrave të ekzaminuara, u vërtetua BA.1 sublime e Omicron. Në 86 (93.5%) nga mostrat e ekzaminuara është vërtetuar Omicron BA.2 sublime – i njohur edhe si “stealth”.

Sipas raporteve spitalore, 71 persona janë aktualisht të shtruar në spital (13,4% më pak krahasuar me javën e kaluar), nga të cilët 27 janë me mbështetje oksigjeni (18,2% më pak krahasuar me javën e kaluar), dhe 5 janë në ventilim mekanik invaziv/joinvaziv (për 4 më shumë krahasuar me javën e kaluar).

Deri më 3 prill 2022, gjithsej 873,114 persona janë vaksinuar me të paktën një dozë të vaksinës Covid-19 brenda dhe jashtë vendit. Gjithsej janë vaksinuar plotësisht (me dy doza) 853.501 persona dhe me dozën e tretë janë vaksinuar 154.693 persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.