KËTO 5 USHQIME JANË VËRTETUAR SHKENCËRISHT SE PËRMIRËSOJNË FUNKSIONET E TRURIT
Disa ushqime përmbajnë lëndë ushqyese që mund të stimulojnë dhe forcojnë funksionet njohëse si kujtesa dhe përqendrimi.
Shkencëtarët kanë veçuar pesë ushqime që i konsiderojnë si ideale për trurin:
- Arra
Arrat përmbajnë yndyra të shëndetshme. Acidet yndyrore të pangopura mund të kenë një efekt pozitiv në kujtesë. Por nuk duhet të ekzagjeroni konsumimin e tyre. Doza e rekomanduar ditore është 13 gram. Duhet të keni parasysh se arrat janë të larta në kalori.
- Çokollatë e zezë
Çokollata me një përqindje të lartë kakaoje përmirëson qarkullimin e gjakut në tru, ul nivelin e stresit dhe rekomandohet për njerëzit me ankth. Një studim zbuloi se njerëzit që hanë çokollatë të paktën një herë në javë performuan më mirë në testet e aftësive njohëse sesa ata që rrallë e shijonin atë.
- Salmoni
Salmoni përmban një përqindje të lartë të yndyrave të mira gjë që e bën atë një burim të shkëlqyer të vitaminës D. Një racion salmon do t’ju sigurojë rreth 80% të sasisë së rekomanduar ditore të vitaminës D. Një burim i shkëlqyer i vitaminës D, omega-3 dhe acideve të tjera yndyrore si salmoni ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe përmirëson shëndetin e zemrës. Hulumtimet kanë treguar përfitimet e acideve yndyrore omega-3 në trajtimin e ankthit, depresionit dhe potencialisht duke ndihmuar në përmirësimin e shëndetit mendor të grave të moshës së mesme.
- Boronica
Boronica forcon kockat, përmirëson shikimin, ruan përqendrimin, forcon trurin. Rigjeneron lëkurën dhe ul sheqerin e ngritur në gjak. Boronica është një nga antioksidantët më të mëdhenj natyrorë dhe përmban një sasi të madhe vitaminash, mineralesh dhe elementësh gjurmë. Si një frutë e pasur me antioksidantë, boronica ngadalëson plakjen e të gjithë trupit, ndaj pa ekzagjerim mund ta quajmë eliksiri i shëndetit dhe rinisë.
- Brokoli
Perime e karakterizuar me pak kalori dhe yndyra. Brokoli përmban vitaminë K e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për aftësitë njohëse. Përveç kësaj përmban edhe kolinë, natrium dhe acid folik, të cilët kanë një efekt pozitiv në procesin e kujtesës. Përveç efektit pozitiv në sistemin e trurit, ka një efekt të madh edhe në sistemin kardiovaskular, imunitar dhe tretës.
Leave a Reply