KSI NESËR DO TË DISKUTOJË PËR SHKAQET E VDEKSHMËRISË SË LARTË NGA COVID 19

KSI NESËR DO TË DISKUTOJË PËR SHKAQET E VDEKSHMËRISË SË LARTË NGA COVID 19

Brenda 6 ditëve në vend u regjistruan 9296 raste të reja me Covid-19 dhe 169 vdekje. Gjithsej 50 nga ata që vdiqën ishin të vaksinuar plotësisht dhe 160 prej tyre kishin disa sëmundje shoqëruese. Disa nga të vdekurit kanë ndërruar jetë në spital, ndërsa ka persona që janë regjistruar si të vdekur në shtëpi. Deri më tani asnjë nga autoritetet nuk zbulon nëse dhe kur do të ketë një rishikim të detajuar të të dhënave për vdekshmërinë e lartë.

Drejtori i Institutit të Shëndetit Publik, Shaban Memeti, tha për TV24 se duhet bërë një analizë më e detajuar, e cila do të jetë në bashkëpunim me të gjitha institucionet shëndetësore, për të përcaktuar shkaqet e sakta të vdekjes.

“Ne kemi vetëm një numër, duhet të bëjmë një vlerësim më të madh të të vdekurve nga Covid-19 që nga fillimi e deri më tani, një analizë më e detajuar, duhet bashkëpunim me institucionet shëndetësore dhe duhet të dimë saktësisht se cilat janë shkaqet dhe sëmundjet shoqëruese te i vdekur. Instituti do të kryejë një vlerësim me ministrinë, klinikat dhe qendrat e COVID. 80 për qind e të vdekurve janë të pavaksinuar dhe rekomandohet vazhdimi i vaksinimit, vazhdimi i dozës së tretë.”

As ministria nuk ka bërë një analizë të detajuar dhe për këtë çështje duhet të komentojë Komisioni  për Sëmundjet Infektive.

“Komisioni për Sëmundjet Infektive pritet që në përputhje me mendimin e ekspertëve në periudhën e ardhshme të vendosë për këtë temë, si dhe për të gjitha aspektet e saj. Njoftojmë publikun me kohë për të gjitha masat, rekomandimet që do të dalin nga ky trup këshillues i përbërë nga ekspertë të disa fushave të mjekësisë, të cilat janë sjellë në interes të mbrojtjes së shëndetit të qytetarëve. – thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Ndërkohë, mbulimi me vaksinim në vend është shumë i reduktuar dhe është rreth 40 për qind. Ministria e Shëndetësisë do të shkatërrojë 300 mijë doza të vaksinës Pfizer, e cila skadon në shkurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.