LAGJET ME MË SHUMË QENË KANË MË PAK KRIME, TREGOJNË HULUMTIMET

 

LAGJET ME MË SHUMË QENË KANË MË PAK KRIME, TREGOJNË HULUMTIMET

Hulumtimi i ri nga Universiteti Shtetëror i Ohajos sugjeron se lagjet me më shumë qenë priren të përjetojnë më pak krime.

Studiuesit zbuluan se këto lagje kishin shkallë më të ulët të vrasjeve, grabitjeve dhe në një masë më të vogël të sulmeve, krahasuar me zonat me më pak qenë ku të paktën banorët kishin gjithashtu nivele të larta besimi tek njëri-tjetri. Rezultatet thonë se njerëzit që ecin me qentë e tyre kontribuojnë në rritjen e njerëzve në rrugë, gjë që mund të dekurajojë krimin,thotë Nicolo Pinczak, studiuesi kryesor i Universitetit dhe doktori i ardhshëm i sociologjisë.

Njerëzit që ecin me qentë e tyre në thelb patrullojnë lagjet e tyre. Ata shohin kur gjërat nuk janë në rregull dhe kur ka “ndërhyrës” të dyshimtë në zonë. Mund të pengojnë krimin, sqaroi Pinchak.

Sociologët kanë teorizuar prej kohësh se një kombinim i besimit të ndërsjellë midis banorëve dhe mbikëqyrjes së lagjeve mund të pengojë kriminelët, tha bashkëautori Christopher Browning, një profesor i sociologjisë.

Hulumtimi është publikuar në revistën “Social Forces”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.