MËNYRAT SE SI MUND TË KURSENI ENERGJI ELEKTRIKE NË SHTËPI

SI MUND TË KURSENI ENERGJI ELEKTRIKE NË SHTËPI?

Ju mund të kurseni shumë para, veçanërisht në shtëpi, për shembull duke fikur pajisjet elektrike gjatë pushimeve ose ku jeni në punë. Sepse ndërsa kabllot janë në prizë ato tërheqin energji elektrike.

Shumë nga pajisjet elektronike që kemi në shtëpi janë në përdorim të vazhdueshëm për shkak se ato edhe nëse nuk janë të kyçura konsumojnë energji të gatshme. Për shembull, televizori, radio, makina larëse ose një lidhëset shumëfish me katër karikues të ndryshëm. Nuk ka kuptim të jenë të kyçura sidomos gjatë një pushimi të gjatë dhe në këtë mënyrë do të shpenzoni në mënyrë të panevojshme.

Prandaj, Qendra e Këshillimit të Konsumatorit në Bremen rekomandon që të fikni të gjitha pajisjet dhe t’i fikni plotësisht ato kur nuk jeni në shtëpi. Nëse keni “llamba dhe ekrane që tregojnë kohën” në shtëpinë tuaj, duhet t’i fikni këto pajisje.

Sipas këshillave të konsumatorëve këto pajisje mund të jenë përgjegjëse për 20 për qind të konsumit të energjisë elektrike në një familje me tre persona. Ruteri gjithashtu konsumon aq energji elektrike sa një ftohës me efikasitet të energjisë. Nga ana tjetër, kabllot e karikimit të telefonave celularë konsumojnë dukshëm më pak energji elektrike sesa pritej.

Për shkak se kostoja vjetore e një kablloje karikimi të lidhur përgjithmonë është pak më pak se dy euro – varet nga ju nëse ia vlen ta shkëputni rregullisht. Por kini kujdes: nëse karikuesi juaj është i gabuar ai mund të mbinxehet shpejt dhe të shkaktojë zjarr.

Ulja e konsumit të energjisë nuk është vetëm e mirë për portofolin tuaj. Në të njëjtën kohë ju kontribuoni në mbrojtjen e klimës sepse me çdo kilovat ore të kursyer, termocentralet djegin më pak lëndë djegëse fosile dhe prodhojnë më pak dioksid karboni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.