NGA SHEKULLI XIV, KJO KOHË E VITIT U QUAJT “KOHA E PRANVERËS”

NGA SHEKULLI XIV, KJO KOHË E VITIT U QUAJT “KOHA E PRANVERËS”

Pranvera është një nga katër stinët më të buta, pas dimrit dhe verës paraardhëse. Ekzistojnë përkufizime të ndryshme rreth pranverës, por përdorimi lokal i termit ndryshon në bazë të klimës lokale, kulturave dhe zakoneve. Kur të jetë pranvera në hemisferën veriore, do të jetë vjeshta në hemisferën jugore.

Në Hemisferën Veriore Pranvera zgjat nga Ekuinoksi Vernal (që varion midis 19 dhe 21 Mars) deri në Solsticin Veror (rreth 21 Qershor). Në hemisferën Jugore, pranvera zgjat nga gushti deri në nëntor. Arsyeja që ekuinokset dhe solsticet nuk vijnë gjithmonë në të njëjtën ditë është se Toka nuk e rrethon diellin në saktësisht 365 ditë. Dita e parë e pranverës, ekuinoksi i brendshëm, ka 12 orë dritë dite dhe 12 orë errësirë.

Termi vernal është Latinisht për “pranverën” dhe ekuinoksi është latin për “natën e barabartë”. Në pranverë, boshti i Tokës është i drejtuar drejt diellit, duke rritur numrin e orëve të ditës dhe duke sjellë mot të ngrohtë. Para se Pranvera të quhej Pranverë, ajo quhej Kreshmë në Anglishten e Vjetër (Ditë a kohë e caktuar, zakonisht para disa të kremteve kryesore, gjatë së cilës feja e krishterë u ndalon besimtarëve të hanë mish e bulmet (në vendet ku vepron feja e krishterë). Duke filluar nga shekulli XIV, ajo kohë e vitit u quajt “koha e pranverës” – një referencë për bimët që lulëzojnë nga toka.

Në Shekullin XV, kjo u shkurtua në “kohën e pranverës”, dhe pastaj u shkurtua më tej në shekullin e 16-të në “pranverë”. Shumë pemë, lule, bimë fillojnë të rriten gjatë pranverës për shkak të disponueshmërisë së bollshme të ujit, dritës, ngrohtësisë dhe tokës. Lulet e para të pranverës janë zakonisht Dandelions, daffodils, lilacs, zambakë, iris dhe tulips.

Për japonezët, lulëzimi i qershisë dhe lulja kombëtare e Japonisë qelin në mars ose prill dhe sinjalizon fillimin e pranverës. Me ardhjen e pranverës fillon edhe cicërima e zogjve të i këndojnë njëri-tjetrin. Shumë popuj të hershëm kanë festuar ditën e pranverës për shkak të fillimit me furnizimin ushqimeve.

Në ditën e parë të pranverës, një person në Polin e Veriut do të shihte diellin të rrëshqasë në horizont, duke filluar gjashtë muaj të dritës së pandërprerë të ditës. Një person në Polin e Jugut do të shihte diellin të rrëshqasë në horizont, duke sinjalizuar fillimin e gjashtë muajve të errësirës. Ethet e pranverës janë një term i aplikuar në disa grupe të simptomave fizike dhe psikologjike që lidhen me ardhjen e pranverës.

Ekspertët thonë se përbërja e trupit ndryshon për shkak të dietave të ndryshme, prodhimit të hormoneve, temperaturës dhe rritjes së dritës. Sipas Shoqatës Kombëtare të REALTORS, pranvera është sezoni më i popullarizuar për të shitur / blerë një shtëpi. Për meteorologët, pranvera në hemisferën veriore fillon tre javë para ekuinoksit të marsit më 1 mars dhe përfundon më 31 maj.

Kjo është për shkak se stinët astronomike janë të lidhura me pozicionin e Tokës në lidhje me Diellin. Stinët meteorologjike kanë të bëjnë me ciklin vjetor të temperaturës. Tornadot janë më të zakonshme në pranverë dhe më pak të zakonshme në dimër. Pranvera shpesh shoqërohet me rilindjen dhe rinovimin. “Mund t’i presin të gjitha lulet, por s’mund të ndalojnë pranverën”, Pablo Neruda.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.