PATATET DUHET TË RUHEN NË MJEDIS TË ERRËT, TË FRESKËT DHE TË THATË

PATATET DUHET TË RUHEN NË MJEDIS TË ERRËT, TË FRESKËT DHE TË THATË

Kur bëhet fjalë për gjërat e domosdoshme të kuzhinës, patatet janë në krye të listës. Kjo perime është e shijshme në një sërë gatimesh, nga sallata me patate dhe patate të skuqura, te patatet e pjekura, apo mish i pjekur me patate, etj. Patatet, si perimet e tjera me rrënjë, janë afatgjatë, duke qëndruar të freskëta deri në tre muaj kur ruhen në mjedise të errëta, të freskëta dhe të thata.

Nëse po pyesni veten nëse mund t’i ruani patatet në frigorifer për t’i mbajtur ato të ftohta dhe të thata, përgjigja është jo. Ekspertët e ushqimit shpjegojnë se përveç shkurtimit të afatit të përdorimit, patatet në frigorifer mund të ndryshojnë strukturën e tyre kimike në një mënyrë të pakëndshme. Kur patatet ruhen në temperatura më të ulëta se 50 gradë, niseshteja fillon të shndërrohen në sheqer, duke çuar në ndryshim të ngjyrës dhe shije të pakëndshme.

Për më tepër, siç theksohet nga Agjencia e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së, patatet e ruajtura në frigorifer do të prodhojnë më shumë akrilamid kur gatuhen, një kimikat që është zbuluar se shkakton kancer te kafshët.

Leave a Reply

Your email address will not be published.