SHBA PO NDËRMERR MASA KUNDËR LISË SË MAJMUNËVE

SHBA PO NDËRMERR MASA KUNDËR LISË SË MAJMUNËVE

Qeveria amerikane po shton përpjekjet për të frenuar përhapjen e lisë së majmunëve duke shpërndarë qindra mijëra doza të vaksinës në shtete në muajt e ardhshëm, duke zgjeruar aksesin në zonat më të cenueshme dhe duke rritur rezervat në zonat me rrezik të lartë, raportoi Reuters.

Plani i shpallur i veprimit përfshin zgjerimin e shpejtë të aksesit të dozave të vaksinës Gineos në Bavarinë Nordike, e cila deri më tani ka qenë e kufizuar për të parandaluar sëmundjen në zonat me nevojë dhe nevojë më të madhe.

Shtetet e Bashkuara dhe autoritetet lokale shëndetësore mund të porosisin gjithashtu furnizime të vaksinës AKAM2000 të Emergent Biosolutions, e cila ka një furnizim shumë më të madh por ka më shumë efekte anësore dhe nuk mund të përdoret nga të gjithë, përfshirë njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

Administrata Biden do të ndajë 296,000 doza të Gineos nga rezervat shtetërore dhe territoriale në javët e ardhshme me 56,000 të lëshuara menjëherë dhe 1.6 doza në muajt e ardhshëm, thanë zyrtarët.

Ka 306 raste të lisë së majmunëve në Shtetet e Bashkuara një infeksion viral i lidhur me fruthin që shkakton lezione të dhimbshme të lëkurës.

Megjithëse virusi është endemik në disa pjesë të Afrikës ai tani është përhapur në vendet ku normalisht nuk është i pranishëm duke ngritur frikën se mund të përhapet më tej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.