SHËNOHET 17 MAJI DITA NDËRKOMBËTARE E HIPERTENSIONIT

SHËNOHET 17 MAJI DITA NDËRKOMBËTARE E HIPERTENSIONIT

Sot shënohet Dita Ndërkombëtare e Hipertensionit 17 maji, e cila ka një përhapje të madhe në botë, ku çdo vit shënon 1.9 milionë të vdekur. Problemi më i madh që haset në lidhje me këtë sëmundje është se shumica e personave që vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut nuk janë në dijeni të saj.

Hipertensioni paraqet simptoma si dhimbje koke, marramendje, pagjumësi, etje, dobësi muskulore dhe humbje ekuilibri. 40% e të sëmurëve me tension rrezikojnë të pësojnë hemorragji cerebrale dhe 16% e tyre infarkt në zemër. Liga Botërore e Hipertensionit ka iniciuar Ditën Botërore të Hipertensionit që nga viti 2005 duke pasur si qëllim rritjen e ndërgjegjësimit për shkaqet dhe pasojat e presionit të lartë të gjakut. Dhënien e informacionit sesi të parandalojmë presionin e lartë të gjakut dhe komplikimet e lidhura me të. Inkurajimin për të rritur kontrollin ndaj presionit të lartë të gjakut dhe për të ndjekur këshillat e profesionistëve të kujdesit shëndetësor. Inkurajimin e vetëkujdesit për të parandaluar presionin e lartë të gjakut. Matjen e presionit të gjakut nga të gjithë. Nxitjen nga autoritetet kombëtare dhe lokale për të krijuar mjedise që mundësojnë sjellje të shëndetshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.