SHKENCËTARËT KANË GJETUR GJURMË UJI NË HËNË

SHKENCËTARËT KANË GJETUR GJURMË UJI NË HËNË

Shkencëtarët kinezë kanë gjetur gjurmë uji në mostrat e marra nga llava në sipërfaqen e Hënës, i cila i afron ata në zbulimin e origjinës së saj, një çështje kyçe për kërkimet e ardhshme. Ata analizuan mbetjet e ngurta të lavës dhe gjetën dëshmi të ujit në formën e hidroksilit në një mineral kristalor të njohur si apatit.

Hidroksili përbëhet nga një atom hidrogjeni dhe një atom oksigjeni, ndërsa molekula e ujit ka dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjen. Ai u zbulua gjithashtu në mostrat hënore të marra nga NASA dekada më parë.

Prania e ujit në Hënë mund të japë më shumë informacion rreth evolucionit të sistemit diellor. Ai gjithashtu mund të hapë rrugën për burimet ujore të brendshme që janë jetike për jetën afatgjate të njeriut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.