VDES SHTATZËNA 30 VJEÇARE

 

VIKTIMA E PARË E LIGJIT PËR ABORT NË POLONI

Qytetarët të shumtë në Poloni protestuan dhe shprehën dhimbjen e tyre për viktimën e parë të ligjit të ri kundër abortit. Ata ndezën qirinj përpara Gjykatës Kushtetuese në Varshavë, e cila vitin e kaluar solli vendimin që të aplikonte një nga ligjet më të rrepta të abortit në Evropë. Sipas avokates Jolanta Budzovska, e specializuar për keqpërdorime mjekësore, gruaja 30 vjeç, u pranua në spital për shkak se fetusi i saj nuk kishte mjaftueshëm lëng amniotik. Por në vend që të nxjerrin fetusin dhe të kryenin abort, mjekët kanë pritur që fetusi të vdiste. Nëna vdiq pak më vonë.

Disa nga protestuesit kishin veshur fustanë të kuq, që të kujtonin rrobat e veshura nga personazhet e “The Slave Story”, një libër popullor dhe serial televiziv në të cilin një regjim represiv përdor gratë vetëm për riprodhim. Midis tyre ishin aktivistë të të drejtave riprodhuese që besojnë se gruaja është personi i parë që vdes si rezultat i kufizimeve në ligjin e Polonisë për abortin e vitit 2020. Përkrahësit e çështjes së saj kanë punuar për të bërë transkriptin aktual të kësaj Deklarate të disponueshme në internet. Teorikisht, një grua duhet të jetë në gjendje të ndërpresë shtatzëninë nëse jeta e saj është në rrezik, por aktivistët e të drejtave riprodhuese besojnë se një ligj i rreptë i abortit i bën mjekët të kenë frikë nga ndërprerja e shtatzënisë edhe kur ata kanë një bazë ligjore për ta bërë këtë.

“Kur ligjet janë shumë represive dhe parashikojnë dënime për mjekët, ata e interpretojnë ligjin edhe më rigoroz se vetë dispozitat ligjore për të shmangur rrezikun e tyre,” tha Irene Donadio nga Federata Ndërkombëtare e Prindërimit të Planifikuar.

Sipas vendimit të vitit të kaluar të Gjykatës Kushtetuese në Posla, vetëm abortet e praktikuara gjatë përdhunimit dhe incestit janë të ligjshme, ose nëse jeta e një gruaje është në rrezik. Ligji u miratua nga Partia Ligj dhe Drejtësi e Polonisë në pushtet. Partia tha se qëllimi i tyre është të parandalojnë abortet ku fetuset diagnostikohen me sindromën Down, e cila ishte një nga arsyet e rëndësishme për abortet e mëparshme në Poloni.

D.K.

Leave a Reply

Your email address will not be published.