ZBULOHET NË QIPRO “DELTACRON”

 

ZBULOHET NË QIPRO “DELTACRON”

Një studiues në Qipro ka zbuluar një lloj të  virusit korona që kombinon variantin delta dhe omicron. Leondios Kostrikis, profesor i shkencave biologjike në Universitetin e Qipros, e quajti llojin “deltacron”, për shkak të nënshkrimeve të tij gjenetike të ngjashme me omikronin brenda gjenomave të deltës. Deri më tani, Kostrikis dhe ekipi i tij kanë gjetur 25 raste të virusit, raporton Bloomberg News.

“Ne do të shohim në të ardhmen nëse ky lloj është më patologjik apo më ngjitës apo nëse do të mbizotërojë” ndaj dy varianteve dominuese, delta dhe omicron, tha Kostrikis në një intervistë për Sigma TV.

Ai beson se omicron do të kapërcejë gjithashtu deltacron.Studiuesit i dërguan gjetjet e tyre këtë javë në GISAID, një bazë të dhënash ndërkombëtare që gjurmon viruset, sipas Bloomberg. Varianti deltacron vjen ndërsa omicron vazhdon përhapjen e tij të shpejtë në të gjithë globin, duke shkaktuar një rritje të rasteve me COVID-19. SHBA po raporton një mesatare shtatëditore prej më shumë se 600.000 raste të reja në ditë, sipas një analize të CNBC në bazë të të dhënave nga Universiteti Johns Hopkins. Kjo është një rritje prej 72% nga java e kaluar dhe një rekord pandemik./Ajo.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.