ZHVILLIMI I INTELEGJENCËS ARTIFICIALE DHE RREZIQET NGA AJO

ZHVILLIMI I INTELEGJENCËS ARTIFICIALE DHE RREZIQET NGA AJO

Shumë ekspertë besojnë se nuk do të kalojë shumë kohë para se të shohim llojin e inxhinierisë që zotëron një ‘super inteligjencë’. Me këtë nënkuptojmë makina inteligjente: pajisje me teknologji të afta për të përpunuar informacionin në të njëjtën mënyrë si truri i njeriut. Si të tilla, ato që punojnë me pak informacion, por mund të marrin në konsideratë entitetet dhe të punojnë në një mënyrë kontekstuale. Megjithatë, këto makina do të jenë më të mira dhe më të shpejta se truri i njeriut.

Profesor Nick Bostrom nga Universiteti i Oksfordit (MB), pohon se po i afrohemi një ‘shpërthimi të zgjuar’. Me fjalë të tjera, një kërcim në të cilin makinat bëhen një lloj i ri i jetës inteligjente . Kjo do të ndodhë kur këto pajisje të bëhen autonome.

Këto ngjarje do të çojnë në mënyrë të pashmangshme në një situatë në të cilën makinat do të kenë më shumë fuqi. Në fakt, ata do të jenë në gjendje të kontrollojnë aspekte të jetës së përditshme dhe të kenë aftësinë për të kryer mbikëqyrje të paprecedentë mbi njerëzit. Pasojat janë të paparashikueshme.

Rënia e disa atributeve njerëzore

Gerd Leonhard shkroi një libër me titull Teknologjia kundër njerëzimit: Përplasja e ardhshme midis njeriut dhe makinës (2016). Ai beson se nuk do të kalojë shumë kohë përpara se makinat të jenë në gjendje të kuptojnë emocionet njerëzore dhe të zhvillojnë inteligjencën sociale. Në këtë pikë, ata do të kenë të gjitha mjetet për t’u bërë ‘super inteligjencë’.

Në fakt, ata do të fillojnë të lidhen me njëri-tjetrin dhe të krijojnë një realitet të përshtatshëm për të garantuar evolucionin e tyre. Pyetja është nëse makinat do të përshtaten me njerëzit apo do të kërkojnë që njerëzit t’u përshtaten atyre. Kjo është një dilemë etike që ndoshta do të përfundojë duke u zgjidhur në një mënyrë të ftohtë dhe të llogaritur.

Ndërkohë, do të jemi dëshmitarë të rënies së disa atributeve që na përcaktojnë si njerëz. Për shembull, mundësia për të bërë gabime, për të qenë joefikas ose për t’u pushtuar nga misteret. Në fakt, ne nuk mund të mos pyesim veten nëse ato do të fillojnë të shihen si dështime të papranueshme.

Gabimi dhe mungesa e neutralitetit

Një tjetër nga rreziqet e mëdha të inteligjencës së avancuar qëndron në faktin se ka ende një rrugë për të bërë para se të bëhen ‘super inteligjencë’. Megjithatë, gjatë udhëtimit mund të ndodhin dështime serioze që krijojnë probleme të mëdha për njerëzimin.

Për shembull, makinat janë bërë gjithnjë e më të afta për të krijuar situata fiktive, në një mënyrë pothuajse të përsosur.

Në të vërtetë, ne jemi vetëm një hap larg nga të qenit në gjendje të ndryshojmë imazhin e një personi në video dhe të përshtatim gjestet e tij të fytyrës për t’u përshtatur me fjalët që ata as që i kanë thënë kurrë. Me fjalë të tjera, është bërë gjithnjë e më e lehtë të shtrembërosh realitetin dhe të krijosh, ndër të tjera, lajme të rreme.

Kësaj i shtohet edhe fakti që teknologjia nuk është neutrale . Në fakt, është parë se gjyqtarët në Shtetet e Bashkuara që përdorin këtë lloj inteligjence i vlerësojnë qytetarët afrikano-amerikanë më ashpër se të tjerët. Algoritmet janë pak a shumë të dizajnuara për këtë qëllim.

Për më tepër, ka shumë të ngjarë që bota e punës që njohim sot do të jetë vërtet e ndryshme nga ajo që do të shohim pas një dekade. Profesionet tradicionale ndoshta do të zhduken për t’u zëvendësuar nga të tjera.

Inteligjenca Artificiale ka të ngjarë që të zotërojnë aftësi për të gjeneruar biznes duke shfrytëzuar plotësisht potencialin e këtij evolucioni teknologjik, do të vlerësohen më shumë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.