ZOGU QË FLUTUROI NGA ALASKA NË AUSTRALI MUND TË VENDOSET NË REKORDET GUINES

ZOGU QË FLUTUROI NGA ALASKA NË AUSTRALI MUND TË VENDOSET NË REKORDET GUINES

Një zog i ri duket se ka vendosur një rekord në distancën pa ndalesë për zogjtë shtegtarë duke fluturuar të paktën 8,435 milje nga Alaska në shtetin australian të Tasmanisë, tha një ekspert zogjsh.

Zogu u etiketua si një vezullues në Alaskë gjatë verës së Hemisferës Veriore me një çip gjurmues GPS dhe panel të vogël diellor që i mundësoi një ekipi kërkimor ndërkombëtar të ndiqte migrimin e tij të parë vjetor nëpër Oqeanin Paqësor, tha Eric Woehler, thirrësi i Birdlife Tasmania. Për shkak se zogu ishte shumë i ri, gjinia e tij nuk dihej.

I moshës rreth pesë muajsh, ai u largua nga Alaska jugperëndimore në deltën Yuko-Kuskokwim më 13 tetor dhe u ul 11 ditë më vonë në gjirin Ansons në skajin verilindor të ishullit të Tasmanisë më 24 tetor, sipas të dhënave nga Instituti gjerman Max Plank.

Zogu filloi në një kurs jugperëndimor drejt Japonisë dhe më pas u kthye në juglindje mbi Ishujt Aleutian të Alaskës, tregon një hartë e publikuar nga Qendra Pukoro Miranda Shorebird e Zelandës së Re.

Zogu po gjurmonte përsëri në jugperëndim kur fluturoi mbi ose afër Kiribatit dhe Kaledonisë së Re, më pas kaloi kontinentin australian përpara se të kthehej drejtpërdrejt në perëndim për në Tasmania, shteti më jugor i Australisë. Gjurma satelitore tregoi se ai përshkoi 8,435 milje pa u ndalur.

“Nëse ky është një aksident, nëse ky zog ka humbur apo nëse kjo është pjesë e një modeli normal të migrimit për speciet, ne ende nuk e dimë,” tha Woehler, i cili është pjesë e projektit kërkimor.
Guinness World Records liston migrimin më të gjatë të regjistruar nga një zog pa u ndalur për ushqim ose pushim, si 7,580 milje nga një njeri i etiketuar me satelit, i cili fluturon nga Alaska në Zelandën e Re.

Ai fluturim u regjistrua në vitin 2020 si pjesë e të njëjtit projekt kërkimor dhjetëvjeçar, i cili përfshin gjithashtu Universitetin Fudan të Kinës, Universitetin Massey të Zelandës së Re dhe Rrjetin Global Flyway.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.