OBSH: REDUKTONI KRIPËN MRONI JETËN

OBSH: REDUKTONI KRIPËN MRONI JETËN

Një raport i parë i këtij lloji i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) mbi reduktimin e marrjes së natriumit tregon se bota është jashtë rrugës për të arritur objektivin e saj global për të reduktuar marrjen e natriumit me 30% deri në vitin 2025.

Natriumi, një lëndë ushqyese thelbësore, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe vdekjes së parakohshme kur hahet me tepricë. Burimi kryesor i natriumit është kripa e gjellës (klorur natriumi), por gjithashtu gjendet në erëza të tjera si glutamati i natriumit. Raporti tregon se vetëm 5% e shteteve anëtare të OBSH-së mbrohen nga politikat e detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse të reduktimit të natriumit dhe 73% e shteteve anëtare të OBSH-së nuk kanë gamën e plotë të zbatimit të politikave të tilla.

Zbatimi i politikave me kosto shumë efektive për reduktimin e natriumit mund të shpëtojë rreth 7 milionë jetë globalisht deri në vitin 2030. Është një komponent i rëndësishëm i veprimit për të arritur objektivin e Objektivit të Zhvillimit të Qëndrueshëm për reduktimin e vdekjeve nga sëmundjet jotransmetuese. Por sot, vetëm nëntë vende (Brazili, Kili, Republika Çeke, Lituania, Malajzia, Meksika, Arabia Saudite, Spanja dhe Uruguai) kanë një paketë gjithëpërfshirëse të politikave të rekomanduara për të reduktuar marrjen e natriumit.

“Dietat e pashëndetshme janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe sëmundjeve globalisht, dhe marrja e tepërt e natriumit është një nga fajtorët kryesorë”, tha Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtor i Përgjithshëm i OBSH-së. “Ky raport tregon se shumica e vendeve nuk kanë miratuar ende ndonjë politikë të detyrueshme të reduktimit të natriumit, duke i lënë njerëzit e tyre në rrezik të sulmit në zemër, goditjes në tru dhe probleme të tjera shëndetësore. OBSH u bën thirrje të gjitha vendeve të zbatojnë ‘Blerjet më të mira’ për reduktimin e natriumit dhe prodhuesve të zbatojnë standardet e OBSH-së për përmbajtjen e natriumit në ushqime.

Një qasje gjithëpërfshirëse për reduktimin e natriumit përfshin miratimin e politikave të detyrueshme dhe katër ndërhyrjet “blerja më e mirë” e OBSH-së në lidhje me natriumin, të cilat kontribuojnë shumë në parandalimin e sëmundjeve jo të transmetueshme. Kjo perfshin:

Riformulimi i ushqimeve që të përmbajnë më pak kripë dhe vendosja e objektivave për sasinë e natriumit në ushqime dhe vakte
Krijimi i politikave publike të prokurimit të ushqimit për të kufizuar ushqimet e pasura me kripë ose natrium në institucionet publike si spitalet, shkollat, vendet e punës dhe shtëpitë e të moshuarve
Etiketimi në pjesën e përparme të paketimit që ndihmon konsumatorët të zgjedhin produkte me përmbajtje më të ulët të natriumit
Komunikimi për ndryshimin e sjelljes dhe fushatat e mediave masive për të reduktuar konsumin e kripës/natriumit
Vendet inkurajohen të vendosin objektiva të përmbajtjes së natriumit për ushqimet e përpunuara, në përputhje me Standardet Globale të Natriumit të OBSH-së dhe t’i zbatojnë ato përmes këtyre politikave.

Politikat e detyrueshme të reduktimit të natriumit janë më efektive, pasi ato arrijnë një mbulim më të gjerë dhe mbrojtje kundër interesave komerciale, duke siguruar një fushë loje të barabartë për prodhuesit e ushqimit. Si pjesë e raportit, OBSH-ja zhvilloi një kartë për vendet anëtare të Natriumit bazuar në llojin dhe numrin e politikave të reduktimit të natriumit që ato kanë.

“Ky raport i rëndësishëm tregon se vendet duhet të punojnë urgjentisht për të zbatuar politika ambicioze, të detyrueshme, të udhëhequra nga qeveria për reduktimin e natriumit për të përmbushur objektivin global të reduktimit të konsumit të kripës deri në vitin 2025,” tha Dr Tom Frieden, President dhe CEO i Resolve to Save Lives. organizatë jofitimprurëse që punon me vendet për të parandaluar 100 milionë vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare gjatë 30 viteve. “Ka masa të vërtetuara që qeveritë mund të zbatojnë dhe risi të rëndësishme, të tilla si kripërat e ulëta të natriumit. Bota ka nevojë për veprim, dhe tani, ose shumë më tepër njerëz do të përjetojnë sulme në zemër ose goditje në tru, paaftësie ose vdekjeprurëse, por të parandalueshme.

Marrja mesatare globale e kripës vlerësohet të jetë 10.8 gram në ditë, më shumë se dyfishi i rekomandimit të OBSH-së për më pak se 5 gram kripë në ditë (një lugë çaji). Konsumimi i tepërt i kripës e bën atë faktorin kryesor të rrezikut për vdekjet e lidhura me dietën dhe ushqimin. Më shumë prova po shfaqen që dokumentojnë lidhjet midis marrjes së lartë të natriumit dhe rritjes së rrezikut të kushteve të tjera shëndetësore si kanceri i stomakut, obeziteti, osteoporoza dhe sëmundjet e veshkave.

OBSH u bën thirrje shteteve anëtare të zbatojnë pa vonesë politikat e reduktimit të marrjes së natriumit dhe të zbusin efektet e dëmshme të konsumit të tepërt të kripës. OBSH gjithashtu u bën thirrje prodhuesve të ushqimit të vendosin objektiva ambicioze për reduktimin e natriumit në produktet e tyre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.