SI TË MOS SHTONI PESHË GJATË DIMRIT?

SI TË MOS SHTONI PESHË GJATË DIMRIT?

Edhe pse moti po ‘mbyllet’ dhe dimri po vjen, përpiquni të mos kënaqeni me dietën tuaj për të shmangur shtimin në peshë. Ju mund të mendoni se do të mbani një dietë, megjithatë kjo nuk mjafton, dieta juaj duhet të jetë gjithmonë e përshtatshme në mënyrë inteligjente për nevojat tuaja.

Ju gjithashtu duhet të keni shumëllojshmëri në dietën tuaj. Duke ngrënë nga të gjitha kategoritë ushqimore do të ndiheni më të kënaqur dhe të ngopur, pa kërkuar “diçka më shumë”. Përveç kësaj, është e rëndësishme të mos anashkaloni vaktet – anashkalimi i vakteve të rregullta mund të çojë në ngrënie të tepërt dhe përfundimisht shtim në peshë.

Mos harroni se duhet të planifikoni vaktet tuaja për ta bërë procesin më të lehtë dhe për të mos ngrënë në mënyrë të çrregullt gjatë gjithë ditës. Përpiquni të vendosni tre vakte kryesore në ditë dhe një me dy ushqime të shëndetshme në mes.

Mos vdisni nga uria!

Të mbytesh nga uria nuk do të të bëjë mirë! Konsumoni atë që ndjeni se trupi juaj “kërkon”. Sigurohuni që po konsumoni atë që kërkon pesha juaj dhe niveli i aktivitetit fizik. Për shembull, nëse zbuloni se mund të humbni peshë ose të ruani peshën tuaj duke ngrënë 1800-2000 kalori në ditë, pse të konsumoni vetëm 1400? Ju mund të humbni më shumë peshë me 1,400 kalori, por nga ana tjetër, keni më shumë gjasa të mbani një dietë më të ekuilibruar me 1,800 ose 2,000 kalori, dhe me kalimin e kohës kjo praktikë do të jetë më e dobishme për peshën tuaj trupore.

Një ditar ushqimor do t’ju vijë në ndihmë kur mendoni se po hani më shumë ushqim se zakonisht. Në këtë mënyrë do të mund të ndaloni sjelljet e mundshme ekstreme të të ngrënit, sepse do të kuptoni se sa hani. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që regjistrojnë atë që hanë dhe sa ushtrojnë janë më të mirë në kontrollin e peshës së tyre. Me ditarin e ushqimit ju keni një pamje më realiste se sa dhe pse hani.

Një këshillë tjetër që do t’ju ndihmojë është të bëni ndryshime specifike. Për shembull, nëse dikur e shoqëronit drekën me një pije freskuese, zëvendësojeni me ujë ose sodë. Gjithashtu, kur hani mish ose peshk hiqni yndyrën ose lëkurën e dukshme dhe shoqëroni me një sallatë. Nëse ju pëlqejnë makaronat, në vend të një salce shumë të yndyrshme, preferoni me një salcë të thjeshtë të kuqe me perime dhe shoqëroni gjithmonë me një sallatë.

Përvetësoni zakone të mira

Zgjidhni një zonë specifike në shtëpinë tuaj për të ngrënë. Jo pak këtu e pak atje dhe sigurisht jo në këmbë. Qëndroni gjithmonë të ulur në tavolinë apo dhomën e ngrënies dhe pushoni qoftë edhe për pak minuta vetëm me ushqimin tuaj.

Gjithashtu pini shumë ujë. Qëllimi juaj duhet të jetë gjithmonë tetë gota ujë në ditë, plus lëngje të tjera. Nëse nuk jeni mësuar të pini kaq shumë ujë, filloni gradualisht duke shtuar gjysmën e një gote ujë çdo ditë.
Mos harroni mëngjesin. Njerëzit që hanë një mëngjes të bollshëm ndihen më pak të uritur gjatë pjesës tjetër të ditës. Bëjeni mëngjesin tuaj të pasur dhe të plotë dhe jo, për shembull, ekskluzivisht me karbohidrate. Pra shtoni vezë, djathë ose kos dhe patjetër do të ndiheni më të ngopur dhe do të keni energji për më gjatë.

Miratoni një urdhër në konsumimin e vakteve kryesore. Kjo do të thotë të hani ushqimet me kalori më të ulët si sallatat dhe perimet, në mënyrë që të mos jeni aq të uritur kur arrini te pjatat me kalori të lartë. Në këtë mënyrë do të mund të kufizoni sasitë dhe të hani në mënyrë të organizuar atë që keni planifikuar.

Sigurohuni që vaktet tuaja të zgjasin më shumë se 10-15 minuta. Duke ngrënë ngadalë, keni kohë të perceptoni pikën e ngopjes, domethënë të kuptoni se jeni ngopur. Ju gjithashtu shijoni çdo kafshatë ndërsa përtypni dhe shijoni shijet që keni zgjedhur, ndërkohë që i jepni trupit tuaj kohë për të çliruar enzimat që përcjellin mesazhin në tru se jeni të ngopur.

Gjatë vaktit tuaj, mos i mbani vazhdimisht takëm. Vendosini ato në pjatën tuaj. Nëse jeni duke ngrënë sërish një sanduiç, lëreni në pjatë për pak kohë, në mënyrë që të zgjasni kohëzgjatjen e vaktit tuaj. Mos hani shpejt dhe me nxitim. Fillimisht përtypni ushqimin në gojë dhe më pas hani kafshatën tjetër.

Kjo do të ngadalësojë ritmin tuaj dhe gradualisht do të mësoheni të hani gjithnjë e më ngadalë. Nëse dëshironi një shërbim të dytë, prisni pesë minuta – dëshira juaj mund të ulet. Nëse më në fund dëshironi një pjatë të dytë, preferoni të mos jetë oriz i thjeshtë, spageti apo bukë, por gjithçka që keni konsumuar deri në atë moment në ¼ e porcionit tuaj. Gjithashtu përpiquni të mos e zbrazni pjatën tuaj – angazhohuni të lini të paktën 1-2 kafshata dhe ndaloni së ngrëni sapo të ngriheni nga tavolina,

Kini kujdes kur hani jashtë

Sepse me siguri do të ketë ndonjë vakt jashtë shtëpisë, organizohuni. Për të shmangur të ngrënit shumë jashtë, sigurohuni që të mos shkoni në vakt të uritur. Një meze e lehtë, si fruta, arra, një kos me tërshërë dhe mjaltë, mund t’ju shpëtojë nga një vakt shumë i madh. Nuk ka kuptim të mos hani asgjë gjatë gjithë ditës, duke pritur për natën tuaj jashtë. Anasjelltas, nëse hani mjaft mirë përpara se të shkoni në një festë apo darkë, nuk do të tundoheni kur ju ofrohen ushqimet tuaja të preferuara (dhe më të larta në kalori dhe yndyrë).

Së fundi, në ekskursionet tuaja, merrni disa ushqime nga shtëpia për t’i marrë me vete në shëtitjet tuaja në rast se keni uri ndërsa jeni jashtë. Një pastel i vogël, pak hallvë apo disa arra janë zgjidhja për të mos e tepruar më pas në tavernë, ku zakonisht përfundojnë ekskursionet e vjeshtës dhe dimrit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.