TORTURE DHE DHUNË SEKSUALE NDAJ FËMIJËVE TË BURGOSUR NË IRAN

TORTURE DHE DHUNË SEKSUALE NDAJ FËMIJËVE TË BURGOSUR NË IRAN

Autoritetet iraniane kanë përdorur metoda torture duke përfshirë dhunën seksuale ndaj fëmijëve të burgosur si pjesë e një goditjeje ndaj protestave të fundit, sipas grupit të të drejtave të Amnesty International.

“Forcat e inteligjencës dhe sigurisë iraniane kanë kryer akte të tmerrshme torture, duke përfshirë rrahje, rrahje, goditje elektrike, përdhunime dhe dhunë të tjera seksuale ndaj fëmijëve protestues deri në moshën 12 vjeç për të shuar përfshirjen e tyre në protestat mbarëkombëtare,” tha Amnesty të enjten.

Një raport i grupit ekspozoi metodat e torturës që Garda Revolucionare, Basiji paraushtarak, Policia e Sigurisë Publike dhe forca të tjera të sigurisë dhe inteligjencës përdorën kundër djemve dhe vajzave në paraburgim për t’i dënuar dhe poshtëruar ata.

Dhuna e Iranit kundër fëmijëve ekspozon strategjinë e qëllimshme për të shtypur shpirtin e gjallë të të rinjve të vendit dhe për t’i ndaluar ata të kërkojnë liri dhe të drejtat e njeriut.

Amnesty mori dëshmi nga viktimat dhe familjet e tyre, si dhe dëshmi të mëtejshme mbi kryerjen e gjerë të torturës kundër një numri fëmijësh nga 19 dëshmitarë okularë, duke përfshirë dy avokatë dhe 17 të burgosur të rritur që mbaheshin përkrah fëmijëve.

Protestat u ndezën fillimisht nga vdekja e 22-vjeçares iraniane Mahsa Amini, e cila vdiq më 16 shtator 2022, pasi u ndalua nga policia morale e vendit.

Irani ka pranuar se ka arrestuar më shumë se 22,000 njerëz gjatë protestave, por nuk ka specifikuar se sa prej tyre ishin fëmijë. Grupi vlerëson se mijëra fëmijë mund të jenë në mesin e të arrestuarve.

Amnesty tha gjithashtu se “agjentët shtetërorë përdorën përdhunimin dhe dhunën tjetër seksuale, duke përfshirë goditjet elektrike në organet gjenitale, prekjen e organeve gjenitale dhe kërcënimet për përdhunim si armë kundër të burgosurve fëmijë për t’i thyer shpirtrat, për t’i poshtëruar dhe ndëshkuar ata dhe/ose për të nxjerrë ‘rrëfime’. ”

“Metodat e tjera të torturës të rrëfyera përfshijnë fshikullimin, goditje elektrike duke përdorur armë trullosëse, administrimin e detyruar të pilulave të paidentifikuara dhe mbajtjen e kokave të fëmijëve nën ujë,” shtoi raporti i Amnesty.

Amnesty i bëri thirrje Iranit të lirojë çdo fëmijë të arrestuar dhe u kërkoi vendeve të tjera të ushtrojnë juridiksion universal mbi zyrtarët iranianë, përfshirë ata me komandë ose përgjegjësi superiore.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.