GRATË MBI 40 VJEÇ DUHET TË KRYEJNË ME DOEMOS DISA ANALIZA SHËNDETËSORE

GRATË MBI 40 VJEÇ DUHET TË KRYEJNË ME DOEMOS DISA ANALIZA SHËNDETËSORE

Kontrollet e rregullta mjekësore janë të rëndësishme për çdo moshë por sipas të dhënave pas të dyzetave ato bëhen të domosdoshme. Por grate mbi 40 vjeç duhet të kryejnë disa kontrolle shëndetësore:

Kontrollet e gjirit: Gratë mbi 40 vjeç duhet të kontrollojnë rregullisht gjendjen e gjirit të tyre për të parandaluar sëmundjen e kancerit të gjirit. Diagnostikimi i hershëm i gjendrave shpëton jetë.

Mamografia: Mamografia është një instrument i rëndësishëm për diagnotsikimin e kancerit të gjirit dhe parandalimin e përhapjes së tij. Çdo grua mbi 40 vjeç duhet ta bëjë atë.

Analiza e glukozënë gjak
Nëse jeni të predispozuar të prekeni nga diabeti, atëherë duhet të bëni analizat çdo tre vjet. Për fat të mirë mjafton një analizë urine ose gjaku për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak.

Niveli i kolesterolit: Sëmundjet e zemrës dhe ishemisë janë ndër shkaktarët kryesorë të vdekjeve të parakohshme. Sipas informacioneve, që nga mosha 20 vjeç një vajzë duhet të masë nivelin e kolesterolit çdo 4 deri në 6 vjet. Pas moshës 45 vjeçare, niveli i kolesterolit duhet testuar çdo një vit sepse rreziku i sëmundjeve të zemrës bëhet më i lartë me kalimin e moshës.

Tensioni i gjakut: Shanset që një grua të vuajë nga tensioni i gjakut rriten ndjeshëm pas menopauzës. Prandaj është e rëndësishme që tensioni të monitorohet vazhdimisht. Nëse tensioni është më i lartë se 140/90 mm Hg atëherë duhet të konsultoheni me një mjek.

Tumori i zorrës: Nëse dëshironi të mbroheni nga ky kancer vdekjeprurës atëherë duhet të filloni analizat e rregullta përpara se të arrini 50 vjeç. Rreziku është më i lartë për njerëzit, të afërmit e të cilëve janë prekur nga kjo sëmundje apo për ata që preken rregullisht nga inflamacioni i zorrëve.

Dendësia kockore: Gratë janë më të rrezikuara nga osteporoza ose frakturat e kockave. Kjo ndodh sepse me kalimin e moshës niveli i estrogjenit në trup bie. Ky hormon luan një rol mbrojtës për kockat e një gruaje. Për pasojë është e një rëndësie të veçantë që një grua mbi 40 vjeç të kryejë analizat e dendësisë kockore.

Kontrolli i lëkurës: Gratë që ekspozohen shumë në diell, ato me lëkurë të çelët ose ato që në historikun familjar kanë raste të kancerit të lëkurës janë më të rrezikuara nga kjo sëmundje. Ajo diagnostikohet lehtë nëpërmjet një takimi tek mjeku.

Kontrolli i syve: Gratë në moshë preken më shumë sindroma e syrit të thatë, glaucoma, apo perdja e syrit. Kontrolli i syve është shumë i rëndësishëm pas kësaj moshe. Mos harroni që shumë sëmundje të syve nuk shfaqen me simptoma paralajmëruese.

Kontrolli tek dentisti: Një grua duhet të bëjë kontrollin e gojës tek dentisti minimalisht një herë në vit. Në këtë mënyrë ju mund të mbroni dhëmbët por edhe të parandaloni sëmundjet e gojës. Gratë që pijnë duhan ose pijnë shumë alkol janë më të rrezikuara nga këto sëmundje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.